Jak připravit ježkům pelíšek na zimu? Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři vám poradí

25. listopad 2020

V záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Jaroměři na Náchodsku se letos na podzim sešlo nebývalé množství mláďat savců. V této chvíli je už většina po uzdravení zpátky v přírodě. Na stanici ale ještě několik zraněných nebo nemocných zbývá.

Čtěte také

Procházíme chodbami záchranné stanice s vedoucím Davidem Čípem, míříme do místa, kde je teplo. A hledáme ježka.
„A tady je. Je to už trošku odrostlejší mláďátko."

Ošetřovatelka Irena se stará ve stanici o zvířata. Co tomuto ježkovi schází?
„Je to ještě mládě a jeho hmotnost není tak veliká. Ale jeho největší problém je, že plicní parazity. Takže čas od času se snaží vykašlávat. A to se musí léčit, protože na to by mohli ježci i zemřít."

V záchranné stanici pro handicapovaná zvířata v Jaroměři na Náchodsku mají pelíšky pro ježky

Jak se tento drobný ježek ocitnul na stanici v Jaroměři?
„Je obecně známo, že mladí ježci, pokud nedosáhnou určité hmotnosti na zimu, tak ji nepřežijí. Spíše se teď ukazuje, že pokud ježek přezimuje v přírodě ve správných podmínkách, tak je to lepší, než když je na stanici. Kde se ještě navíc může nakazit od dalších ježků."

Čtěte také

„Ježci dokáží zimu v přírodě přežít, i když to jsou mláďata. Zejména teď, když máme zimy mírnější. Ježci tak mohou být déle aktivní a shánět si potravu."

Mláďat se letošní podzim sešlo na stanici poměrně hodně.
„Ano, v letošním roce bylo savčích mláďat větší množství. Může to být jedním z důsledků změny klimatu, protože změny v přírodě jsou opravdu poslední roky poměrně razantní. Tlačí se sem teplomilná zvířata. Například kudlanka nábožná byla dříve na jižní Moravě a teď už ji nacházíme i v Krkonoších. A některé pro Krkonoše typické horské druhy zvířat tam už dnes zase naopak nejsou."

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř
ročně poskytuje péči více jak sedmi stům volně žijících živočichů v nouzi, které přijímáme z okresů Náchod, Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

Jak můžeme pomoci ježkům s jejich zazimováním?
„My tady pro tento účel máme tuto bedýnku s chodbičkou, které tvoří takzvaný ježčí pelíšek. Zahrabe se do hromady listí nebo do stohu slámy či sena. Zkrátka do nějakého organického materiálu, který vytvoří izolační vrstvu. A v tom ježci mohou na zahradě bezvadně zimovat."

Příprava ježčích zimovišť pro letošní rok na našich zahradách by měla už pomalu končit. Kdo by chtěl ježka na zimu zabezpečit, měl by to stihnout do prvního sněhu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.