Hlavní obsah

Kdysi luxusní nájemní bydlení majitele Johanna Krause stojí za pozornost i dnes

Novinky, Text: Marie Wasková, Petr Urlich, editace: Kristýna Křížová

Stavitel Johann Kraus si postavil elegantní vilu v Tachově. Obytný dům však nebyl prodán, ale zůstal v přímém vlastnictví stavitele a později jeho dědiců a byl pronajímán na byty. Nájemní vile ze začátku 20. století dominuje věžička. Ta je zvýšena o jedno patro, které zasahuje do krovu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Prokopa Velikého čp. 743, Tachov

Článek

Stavitel Johann Kraus vlastnil koncem 19. a počátkem 20. století v Tachově poměrně prosperující stavební firmu. Stavěl domy nejen na zakázku, jeho oblíbenou taktikou bylo podle svého projektu a na vlastní náklady postavit dům, a ten následovně prodat zájemci o hotovou stavbu.

V rychle se rozvíjejícím Tachově tak svým podnikáním významně přispíval k urbanistickému utváření obytných čtvrtí. Také stavba nájemní vily v ulici Prokopa Velikého představovala jednu z Krausových investic.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Stavba má štíhlou a vysokou siluetu.

Obytný dům nebyl prodán, ale zůstal v přímém vlastnictví stavitele a později jeho dědiců a byl pronajímán na byty.

Vila má uvnitř klasické schéma rozdělení prostor. Ze schodiště umístěného na nároží domu se vstupuje do předsíně s koupelnou a toaletou, odtud přímo do kuchyně v konci zadního traktu a do tří místností orientovaných do ulice.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Nákres prozrazuje uspořádání místností ve vile.

Tyto místnosti jsou průchozí, hlavní obývací pokoj uprostřed je v hlavní straně vily a je zvýrazněn výstupkem vždy se dvěma dvoudílnými okny. Jídelna je přímo propojena s kuchyní, salon se nachází na opačné straně.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Plzeňského kraje

Stavbě dominuje výrazná věžička.

Celý dům je bohatě dekorován průběžnými dekoračními pásy ve vodorovném i svislém směru. Některé mají výrazné výtvarné prvky připomínající secesní motivy. Rostlinné prvky jsou typickým příkladem modernistické dekorace staveb vznikajících na prahu nového století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám