Česká filharmonie zahraje 17. listopadu Mou vlast. Koncert pro svobodu a demokracii odvysílá ČT art

Česká filharmonie zahraje 17. listopadu bez posluchačů v hledišti Mou vlast Bedřicha Smetany. Koncert pro svobodu a demokracii pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova odvysílá v přímém přenosu ČT art. Filharmonie tak zároveň připomene slavné provedení Rafaelem Kubelíkem v roce 1990 na Pražském jaru a na Staroměstském náměstí u příležitosti prvních svobodných voleb po sametové revoluci.

„Řadu let jsme přemýšleli o mimořádném koncertu, který by ozdobil naši koncertní sezonu a zároveň připomněl důležité historické datum spojené s dějinami naší země. V úvahu připadal svátek sv. Václava, Den vzniku samostatného československého státu nebo Den boje za svobodu a demokracii. Nakonec jsme se rozhodli pro 17. listopad, který je svátkem bytostně spojeným s historií orchestru,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

„Připomínat si sametovou revoluci provedením Mé vlasti a nevzpomenout při tom muže, který zasvětil svůj život nejen Smetanovu dílu, ale i rodné zemi a české hudbě, je nemyslitelné,“ říká Semjon Byčkov a pokračuje: „Rafael Kubelík stál jako šéfdirigent v čele České filharmonie mezi lety 1941 a 1948, kdy svou vlast opustil na protest proti změně režimu. ‚Žil jsem v jedné formě bestiální tyranie, v nacismu… Již z principu jsem odmítl žít v nějaké její další podobě.‘ O 42 let později, když v zemi proběhla sametová revoluce a první svobodné volby, se Kubelík vrátil do vlasti a k milované České filharmonii, aby dirigoval Mou vlast na festivalu Pražské jaro, u jehož zrodu stál jako dirigent prvního zahajovacího koncertu v roce 1946. Nikdy nezapomenu na to, když jsem sledoval nahrávku tohoto koncertu, byl to jeden z nejsilnějších zážitků v mém životě. Kubelíkovo spojení s hudbou, její spojení s českým národem a spojení publika s hudbou i jejími interprety dalo vzniknout souznění, které lze zažít jen zřídka. Provedením Mé vlasti 17. listopadu vzdáváme poctu sametové revoluci, národu, který si váží své svobody, a Rafaelu Kubelíkovi, jehož život je věčným symbolem humanismu.

Má Vlast zazní místo původně plánovaného programu, Šostakovičovy Sedmé symfonie a Kabeláčova Mystéria času. Provedení těchto děl se ukázalo z důvodu velkého obsazení orchestru při dodržení platných proticovidových nařízení jako nemožné. Záznam koncertu, který probíhá ve spolupráci s Pražským jarem, odvysílá také francouzská televize Mezzo v roce 2021.

Sdílet článek: