Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

ANALÝZA: Rýsuje se další koalice pro volby. Piráti a Starostové se mohou svézt na vlně ‚touhy po novém‘

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dorazil na Národní třídu, aby si připomněl památku svátečního dne 17. listopadu. foto:  Petr Topič, MAFRA

Analýza
PRAHA - Necelý rok před sněmovními volbami nacházejí opoziční strany ještě větší vůli ke společné řeči. Čerstvě může vypuknout vyjednávání o předvolební koalici mezi Pirátskou stranou a hnutím Starostové a nezávislí (STAN).
  12:00

Stane se tak poté, co s tím členská základna Pirátů vyslovila v online referendu souhlas, pro bylo 695 ze zhruba tisícovky těch, kteří o tom u Pirátů mohou hlasovat. Pokud se projekt spolupráce opravdu „upeče“, půjde již o druhou předběžně narýsovanou koalici v opozičních lavicích současné sněmovny – tu první už formou memoranda deklarovaly ODS, TOP09 a lidovci.

Adam Bartoš a Vít Rakušan
Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan a nová hejtmanka Středočeského...

„Zásadní třecí plochy mezi Piráty a Starosty nevidím. Piráti by se v evropském kontextu řadili někam do levého středu, zatímco hnutí STAN je ideologicky zcela neukotvené,“ popsal pro Lidovky.cz kombinaci „Piráta a Starosty“ sociolog Jan Herzmann. 

Vedení Pirátů může jednat se STAN o spolupráci pro sněmovní volby. Schválili to členové v referendu

Dle něj by se rodící se spojenectví mohlo svézt na vlně „touhy po novém“, které se v tuzemské politice projevuje přinejmenším od roku 2010, a svezly se na ní už Věci veřejné, nyní vládnoucí hnutí ANO a k témuž se schyluje i v případě možné koalice Pirátů a STAN. „Jejich nespornou výhodou je, že dosud žádný z nich nevládl,“ uvedl sociolog.

Výraznější spory při vyjednávání o programu, který případná koalice předloží, Herzmann neočekává. Piráti se dle něj věnují spíše liberálnějším, modernějším levicovým tématům, zatímco Starostové akcentují spíše regionální problémy. Obě partaje se tak ve svém zaměření dle něj „míjejí“ dostatečně na to, aby se dokázaly doplňovat.

Průzkumy umí být zrádné

S blížícím se termínem voleb jsou čím dál ostřeji sledované volební průzkumy. Ohlas sklidil zejména nedávný volební model agentury Kantar, jenž Pirátům vedeným Ivanem Bartošem přisoudil možný zisk 21 procent hlasů, přičemž jejich „nevěsta“, hnutí STAN předsedy Víta Rakušana, zaznamenala jedenáctiprocentní podporu. Prostým součtem obou výsledků zmíněné subjekty překonaly i lídra průzkumu ANO s 27,5 procenta.

Volby by podle průzkumu vyhrálo ANO, zvýšila se podpora. Polepšili si i Piráti, třetí by byli Starostové

Avšak vložit mezi obě čísla jednoduše znaménko plus a pracovat s dosaženou cifrou není podle odborníků zcela vypovídající. Už třeba proto, že případné nalezení dohody o spolupráci může některé voliče každé jedné strany odradit. Dlužno ale podotknout, že dvoukoalice může naopak i přilákat nové příznivce, jelikož z průzkumů vyplývá, že řada voličů si obecnou spolupráci obou stran přeje.

Navíc se ve výzkumech odrážejí i odlišné přístupy agentur. Dobře je to patrné právě v případě Pirátů a zmíněného Kantaru. „Piráty má Kantar oproti ostatním agenturám delší dobu daleko nejvýš,“ řekl Herzmann s tím, že třeba v říjnu a v listopadu vyšla Bartošova strana u Kantaru o zhruba 4,5 procenta lépe než u jiných agentur.

Hledání kompromisu

Jak ale tvrdí šéf agentury STEM Martin Buchtík, momentálně není lepší cesta než čísla vzešlá z průzkumů u Pirátů a STAN prostě sečíst. Reálný dopad tvorby koalic se dle něj dozvíme až časem. „V našem testování, kdy nám lidé odpovídají spontánně a nevybírají z odpovědí, hodláme sledovat, zda se už v odpovědích respondentů objeví i narýsované koalice. To nám dá indikaci, jak moc tyto nové formace mezi voliči zakořenily,“ vysvětlil sociolog.

Zatímco Piráti a Starostové mají dle Herzmanna potenciál se spíše vzájemně doplnit, u druhé opoziční koalice je prý už nyní jasné, že musí ubrat na ideologické důraznosti. „Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 má tu nevýhodu, že zúčastněné strany mají již vyprofilované své světonázory, a lze tak dopředu odhadnout, u čeho musejí při podpisu koaliční smlouvy dělat kompromisy,“ řekl Herzmann. U kombinace Pirátů a Starostů vidí výhodu prý v tom, že hnutí STAN si je vědomé své pozice menšího partnera, a při vyjednávání tak bude tíhnout spíše k pragmatismu.

Zatímco „Topka“ se profiluje jako strana výrazně nakloněná Evropské unii a další integraci v rámci starého kontinentu, oproti tomu občanští demokraté kultivují uvnitř strany silné euroskeptické postoje. V „opozici“ vůči liberální TOP 09 pak může coby protistrana stát KDU-ČSL v otázce podpory komunity LGBT, neboť lidovci tíhnou spíše ke konzervativním společenským hodnotám.