Hlavní obsah

Podívejte se: Vzniká streetartové dílo s motivem baťovského fenoménu

Foto: Nadace Tomáše Bati

Jako vhodný prostor byl vybrán podchod vedoucí k vile Tomáše Bati.

Reklama

Nedaleko Baťovy vily ve Zlíně vzniká na stěně podchodu streetartové dílo, ve kterém jsou zobrazeni zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa, jeho žena Marie, Jan Antonín Baťa a nechybí i kolonie baťovských domků a baťovská hesla.

Článek

Zobrazeny jsou také další osobnosti spojené s rozvojem Zlína, ředitelé Baťových závodů Hugo Vavrečka a Dominik Čipera, zachycena je i továrna či Památník Tomáše Bati.

„Vznik díla iniciovala Nadace Tomáše Bati, jde o první ročník Streetartového sympozia,“ řekla dnes zástupkyně nadace Gabriela Končitíková.

„Cílem je navrátit baťovské myšlenky do veřejného prostoru skrze umělecké ztvárnění,“ uvedla nadace na sociální síti. „V rámci prvního ročníku byl vybrán jako vhodný prostor podchod vedoucí k vile Tomáše Bati. Autorem vítězného návrhu je Dalibor Vybíral, vysokoškolsky vystudovaný výtvarník a grafický designér s mnohaletou praxí, z grafického studia Graffone team. V současné době pracuje každý den na realizaci díla, přijďte se na něj podívat.“

„Téma Baťa mě velmi inspirovalo. Najít motiv, který by byl všeříkající, je u tak širokého tématu obtížné. Baťa svojí prací a filozofií zasahoval téměř do všech výrobních oborů a napříč společenskými tématy. Zaměřil jsem se tedy na to, kdo byly osobnosti, které pomáhaly tento fenomén tvořit. Chtěl jsem, aby tváře jeho ženy, syna a spolupracovníků vystoupily z anonymity a pomalu vstupovaly do podvědomí kolemjdoucích,“ uvedl Vybíral.

Podívejte se, jak vzniká streetartové dílo:

+1

Pro své dílo vybral pestré barvy, dominantní je oranžová, která je pro baťovský Zlín a jeho architekturu, ve které převažuje využití pálených cihel, typická. Použita je také světle modrá, která prosvětluje tmavý prostor podchodu.

Nadace každoročně pořádá sochařské sympozium, letos však muselo být kvůli epidemii koronaviru a souvisejícím opatřením zrušeno. „Nechtěl jsem se vzdát podpory umění ve Zlíně úplně, a tak jsme hledali s kolegy alternativní řešení. S myšlenkou street artu přišel kolega Viktor Riško, jenž zmíněným podchodem procházel téměř denně a vadilo mu, že cesta k vile Tomáše Bati vede skrze tak nedůstojné místo, které by mohlo vypadat úplně jinak a baťovsky inspirovat,“ uvedl ředitel nadace Pavel Velev.

„Již nyní máme mnoho pozitivních reakcí. Těší nás, že se lidé u portrétu Tomáše Bati rádi fotí a sdílí jej na sociálních sítích,“ uvedla Končitíková, podle které by Streetartové sympozium mělo pokračovat i v dalších letech, možné je například střídání se sochařským sympoziem.

Reklama

Související témata:

Doporučované