fb pixel Třetí Gremlins budou krvaví a bez CGI, říká Chris Columbus – G.cz
Vyhledávání

Třetí Gremlins budou krvaví a bez CGI, říká Chris Columbus

Zdroj: Warner Bros. Pictures

Třetí Gremlini jsou pravděpodobně na cestě. Legendární hororová komedie o roztomilých ňuníncích, které nesmíte namočit, protože jinak vám sežerou obličej, čeká pokračování. Vrací se původní scénárista a jednání o právech jsou v plném proudu.

Jan Studnička
Jan Studnička 25.11.2020, 11:11

Gremlin je sviňa

Chris Columbus je v podstatě autorem našeho dětství. Nejenom, že natočil oba Sám doma a vytvořil tak v podstatě Smrtonosnou past pro děcka, taky natočil řadu skvělých komedií, které Nova pouští pravidelně o víkendech… no a první dva díly Harryho Pottera, které si ještě zachovávaly takovou tu dětskou magii uvnitř. A v neposlední řadě napsal první Gremliny. Tedy ten slavný horor z roku 1984.

U nás není tohle stvoření tak známé jako na Západě, ale gremlini se pohybují v anglicky mluvícím prostředí od první světové války. V drtivé většině případů mohli za nehody v hangárech a letecké poruchy. Pro svět létání byl gremlin něco jako pro úředníka šotek. Za druhé světové už se do hangárů a letišť vylepovaly bezpečnostní pakáty ve stylu “Pozor, kam šlapete! Gremlin je sviňa!” No, a ve druhé polovině dvacátého století tahle představa zlidověla. Dokonce vznikla jedna fenomenální epizoda původní Twilight Zone, jmenovala se “Hrůza ve dvaceti tisících stopách” a byla o muži, který se právě dostal z psychiatrické léčebny, když za oknem letadla vidí gremlina devastovat křídlo letadla.

Zkrátka, gremlin se stal součástí americké popkultury. A v roce 1984 ho Chris Columbus vystřelil na její absolutní vrchol. Naučil celý svět hned čtyři základní poučky: nesmíte gremlina vystavit přímému světlu, nesmíte ho namočit a nikdy ho nesmíte krmit po půlnoci. A nesmíte dovolit, aby inspiroval offbrandové filmové série.

Gremlins 3

V roce 1990 přibylo Gremlinům jedno praštěné pokračování, které bylo ještě víc komedie než horor, ale pak se třicet let vůbec nic nedělo. Tedy, oficiálně. Neoficiálně vzniklo asi patnáct filmů, které Gremliny vykrádaly. Koncept roztomilých příšerek, co pobíhají městem, devastují okolí a vraždí lidi, je totiž super. Ale málokdo z toho vykřeše doopravdy funkční horror comedy.

Teď by se ale král mohl vrátit. Už před třemi lety se šuškalo, že Chris Columbus pošilhává po třetím dílu série, kterou odstartoval. Teď máme konečně jistotu. Serveru Film.com se Columbus svěřil, že už má nějakou dobu scénář napsaný a teď se řeší otázka práv. Moc by ale chtěl třetí Gremliny natočit a dodal, že by se chtěl vrátit k temné a krvavé atmosféře prvního dílu. “Scénář je temný a šílený,” řekl Filmu.

Nejzajímavější zprávou je ale to, že by film točil v klasickém osmdesátkovém stylu. “Nemyslím si, že bych používal moc CGI, v prvním díle jsme měli jednu stopmotion scénu, jinak to byly loutky,” vysvětluje. “To bych chtěl zanechat.”

No, my se těšíme.

Podobné články

Doporučujeme

Další články