Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

MEXICKÉ PODIVNOSTI: Proč se očekávaná kocovina při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná

Cestování

  11:00
Mezcal a s ním i jedna z jeho odnoží, tequila, byly nápoji dlouho považovanými za obyčejné pálenky. Dlouhotrvající výzkumy institutu Mezcal Pro Culture v americkém Chicagu však ukázaly, že právě mezcal je tím nejlepším alkoholickým nápojem pro lidský organismus.

Jedna z mnoha mexických mezcalových destilerek foto: Mexikopedie

Mezcal
Srdce agáve

„Je to jednoduše proto, že mezcal je tím nejdokonalejším alkoholem na světě,“ shrnuje jednoduše výsledky výzkumů prezident institutu Sergio Inurrigarro. Ve srovnání se zástupci všech dalších alkoholických nápojů z celé zeměkoule je totiž právě mezcal tou nejčistší pálenkou ze všech.

Eva Kubátová

Ráda o sobě říkám, že jsem „sběratelka mexických podivností“, ale formálně jsem soudní překladatelkou a tlumočnicí španělského jazyka a vystudovanou historičkou se specializací na Latinskou Ameriku. Mou skutečnou vášní je ale pronikat čím dál hlouběji do mexické kultury (a hlavně gastronomie, protože láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem). A jsou to právě takové ty každodenní podivnosti, co mi dodnes, po letech žití v Mexico City, zvedají překvapeně obočí anebo koutky úst v úsměv. A alespoň špetku z nich bych Vám ráda promítla do svého blogu na lidovkách, přičemž další špetku pak najdete v knize Mexikopedie, která spatří světlo světa v listopadu 2020, či na webu Mexikopedie. 

Eva Kubátová

Podívejme se tomu ale blíže na zoubek. Tedy, respektive, na játra. Protože ta hrají ve štěpení alkoholových monosacharidů hlavní roli při jejich vylučování z lidského těla. Právě problematika takového štěpení způsobuje nepěkné kocoviny, ve větší či menší míře prakticky u konzumace každého typu alkoholu. Pravidlem pak samozřejmě bývá, že čím kvalitnější nápoj, tím jednodušší štěpení a v souladu s tím také lehčí kocovina.

Jaké je ale překvapení, že namísto běžných monosacharidů mezcal obsahuje polysacharidy, které se začínají rozkládat přirozeně samy o sobě, ihned po jejich konzumaci. Štěpicí proces u něj tak začíná prakticky hned ve vašich ústech a šetří tak játra. Očekávaná kocovina se tak při konzumaci mezcalu jednoduše nekoná. Však si to sami zkuste a uvidíte. Jak totiž mezcal jednou okusíte, už nebudete chtít pít nic jiného.

A jaké jsou vaše (ne)kocovinové zkušenosti s mezcalem?

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...