PTÁTE SE: Kdy se na nádraží do Litvínova vrátí osobní vlaky? Už brzy
Zatím prázdné nádraží v Litvínově. Před budou nyní staví Litvínov nový dopravní terminál pro autobusy a tramvaje. Foto: Oldřich Hájek
Litvínov

Litvínov - Elektrizace trati z Litvínova do Oldřichova u Duchcova finišuje. Potvrdila to krátkým prohlášením na twitteru Správa železnic. Osobní vlaky se mají na litvínovské nádraží vrátit 12. prosince.

Do té doby je zavedena na trati ve směru na Teplice náhradní autobusová doprava. „Před prosincovým obnovením provozu se zde pohybovalo speciální vozidlo společnosti TESMEC, ovládané posádkou Elektrizace železnic. Provoz osobní linky Ústí nad Labem - Litvínov v elektrické trakci se přiblížil,“ uvedla Správa železnic.

Celkové investiční náklady akce s názvem Revitalizace a elektrizace trati Oldřichov u Duchcova – Litvínov činí 1,1 miliardy korun bez DPH. Projekt je spolufinancován Evropskou unií. Příspěvek EU může dosáhnout až osmi set milionů korun. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Dopravní koncept Ústeckého kraje počítá mimo jiné se zavedením přímých elektrických vlaků z centra regionu až do Litvínova. Součástí revitalizace trati z Oldřichova u Duchcova do Litvínova proto bylo i vybudování trakčního vedení na dosud neelektrizovaném 1,5 kilometru dlouhém úseku mezi Loukou u Litvínova a Litvínovem. První elektrický vlak odjel z Litvínova v polovině prosince loňského roku. Kvůli dalším pracem na opravě trati byla ale osobní doprava poté znovu přerušena.

Stavební práce mají dohromady trvat dva roky, úpravami prochází přibližně 13,5 kilometru trati. Ke zvýšení kultury cestování ve všech stanicích a zastávkách přispějí nová nástupiště v normové výšce 550 milimetrů nad kolejí. Přístup k vlakům bude plně bezbariérový. Vyšší bezpečnost provozu zajistí elektronické zabezpečovací zařízení 3. kategorie, traťová rychlost se zvýší až na 100 km/h. Dopravu budou dálkově řídit dispečeři ze stanice Louka u Litvínova.

Úplné dokončení je naplánováno na červenec 2021.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru