Případ české nafty v Bavorsku zamíří k soudu. Státní zástupce podal obžalobu

Státní zástupce obžaloval v kauze uskladnění české nafty v Německu čtyři lidi a jednu firmu. Viní je z podvodu spáchaného organizovanou skupinou. Žalobce Tomáš Minx o tom informoval na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ bude řešit pražský městský soud.

Návrh na obžalobu podezřelých podali vyšetřovatelé letos na jaře. Z dřívějších informací vyplývá, že se kauza týká německé společnosti Viktoriagruppe a jejích bývalých šéfů. Obvinění podle kriminalistů způsobili Česku škodu přesahující 108 milionů korun.

Případ zmizelé nafty je jednou z částí sporu o její české nouzové zásoby uložené v Německu. Stíhání čelí od března 2018 bývalý majitel Viktoriagruppe Petr Malý i jednatel české pobočky společnosti Lubomír Novotný. Za podvod se škodou velkého rozsahu hrozí pachatelům až deset let vězení.

Společnost Viktoriagruppe, která zkrachovala v roce 2015, skladovala v Bavorsku pro český stát palivo za zhruba miliardu korun. Když skončila v insolvenci, začala o skladované zásoby právní bitva. Česku se nakonec po dohadech s konkurzním správcem postupně podařilo naftu přesunout z Kraillingu zpět.

Poté, co z Německa dorazila poslední cisterna, však měření potvrdilo obavy, že část paliva chybí. Česká Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která se o strategické zásoby stará, uvedla, že postrádá 6,3 milionu litrů pohonné hmoty.

Palivo, které nebylo

Server iRozhlas.cz dříve napsal, že podle kriminalistů část paliva do bavorského skladu nikdy nedorazila. Malý, Novotný a další dva obvinění příjem hmot počátkem roku 2011 údajně vykázali jen na papíře. SSHR prý předložili dvě fiktivní listiny, kterými záměrně nepravdivě deklarovali naskladnění nafty do skladu v Kraillingu. Viktoriagruppe se tak nezákonně obohatila o 44 milionů korun, tvrdí policie.

Na přelomu let 2012 a 2013 pak údajně Viktoriagruppe na pokyn Malého natřikrát ze skladu odvezla přes čtyři miliony litrů nafty, které posléze prodala. SSHR o tom ale obvinění prý neinformovali a za palivo nezaplatili 62 milionů korun.

Za skladování „zmizelé“ nafty si pak Viktoriagruppe nechala od Česka dva a půl roku platit, čímž podle policie způsobila další škodu přesahující dva miliony korun.