Hlavní obsah

Až 200 korun za kilometr. Předražovaní jízdného taxi je přestupek, konstatoval soud

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předražování jízdného ze strany trojice pražských taxikářů nebylo podle odvolacího senátu pražského městského soudu trestným činem. Mohlo by se ale jednak o přestupky, a proto soud ve středu postoupil případ magistrátu města. Za uplácení úředníka magistrátu, který taxikářům měl sdělovat termíny kontrol, nicméně většina z obžalovaných dostala podmíněné tresty. Verdikt je pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Taxikáři Michal Šotola (v pruhovaném svetru) a Giovanni Piscicelli Taggi u soudu.

Článek

Zdeněk Ponert, Giovanni Piscicelli Taeggi a Michal Šotola podle obžaloby účtovali od dubna do listopadu 2015 mnohonásobně vyšší jízdné, než nařizuje magistrát. Jezdili často za sto či dvě stě korun za kilometr. A u soudu to nijak nepopírali. Všichni prohlásili, že zákazníky o své ceně informovali předem.

Magistrátní cena je podle Ponerta naprosto nedostačující, protože řidiči jedou s klientem z místa A do místa B, ale do místa A se neobsazení vracejí zadarmo, respektive za své. „Jsme perzekvovaní za to, že normální cenu navyšujeme o potřebné náklady,” prohlásil v minulosti u soudu.

Trojice za to dostala loni u Obvodního soudu pro Prahu 1 podmíněné tresty.

Předražováním jízdného nemůžete bojovat s magistrátem, řekl taxikářům soud

Krimi

Odvolací soud původní podmínky ve středu zrušil a postoupil věc magistrátu. Ani jeden z původně odsouzených taxikářů nepředražil jízdné celkem o deset tisíc korun, tedy minimální částku pro trestný čin. Ta se letos v říjnu při novelizaci zákona zvedla z původních pěti tisíc.

Taeggi s Šotolou a další dva obžalovaní taxikáři Pavel Jelínek a Luboš Zdeněk nicméně dostali podmínky a peněžité tresty za podplácení bývalého magistrátního úředníka Luďka Šmejkala. Ten od obžalovaných taxikářů dostával úplatek za to, že jim předával informace o termínech magistrátních kontrol jízd.

O kontrolách taxikářů vědělo až 60 lidí, hájí se úředník v kauze předraženého jízdného

Krimi

Úplatky, které činily asi 500 až 700 korun za řidiče, měl Šmejkalovi podle spisu předávat poslední z obžalovaných taxikářů Valentin Záruba. Ten ale v mezidobí zemřel. Někdejší předseda odborového svazu Taxi Praha Pavel Jelínek a Luboš Zdeněk, kteří organizovali výběr úplatků pro Šmejkala, to stejně jako on sám odmítli.

Šmejkal dostal nejpřísnější podmínku, a sice tříletou se čtyřletým odkladem, za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám