Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat
Nepřihlášený čtenář
  - Zaregistrujte se

Co se skrývá v temnotách


Co se skrývá v temnotách
Recenze knihy: Noci běsů
Autor: Kateřina Šardická
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 312
Před dvanácti lety zmizely z jedné malé vesničky čtyři malé děti. Bez jediné stopy, neznámo kam, nikdo neměl nejmenší tušení, co se mohlo stát. Jak plynuly roky, rodiče se museli smířit s tím, že své potomky už s nejvyšší pravděpodobností neuvidí. A pak, jako blesk z čistého nebe, se tři ze čtyř pohřešovaných znovu vrátili domů, místo malých dětí tři skoro dospělí. Bez vzpomínek na to, co se celých dvanáct let dělo, kde byli a proč se nevrátili všichni. Vesnice jejich návrat přijímá s nedůvěrou, přeci jen se děti navrátily v podivný čas, na zimní slunovrat, v období, kdy se stírá hranice mezi realitou našeho světa a světů nám neznámých, z nichž můžou po naší půdě kráčet stvoření, jež nepatří na tento svět.

Astrid Mahlerová, jedna ze čtyř ztracených, se nehodlá smířit s tím, že si nemůže vzpomenout na to, co se stalo. Ona a její přátelé se vrátili, ale její bratr Max zůstal kdoví kde. Doma ji nic dobrého nečeká, z rodiny jí pořádně zbyl jenom bratříček a je její povinností starší sestry, aby ho zachránila. Vesnice ji nepřijala zrovna s otevřenou náručí a míst, kde se cítí v bezpečí, není mnoho. Jedinou nadějí na záchranu svého bratra je zjistit, co se tehdy stalo. Kdo je unesl, kde celou dobu byli a proč na ten čas nemají žádné vzpomínky... Mezitím zjišťuje, že ochranné symboly, které se ve vesnici stále používají, nejsou jen přežitek staré víry a pozůstatek strašidelných povídaček.

Ukázka knihy


Na první pohled kniha zaujme rozhodně obálkou s čarokrásnými ilustracemi. Na druhý pohled zaujme tím, že kniha je od české autorky. V době, kdy pulty knihkupectví přetékají zahraniční literaturou, se česká tvorba lehce ztratí. Naštěstí to není případ Noci běsů, jelikož si Fragment na propagaci této knihy dal pořádně záležet. Díky vizuálně povedené obálce a aktivním sociálním médiím se knize dostalo kýžené pozornosti v řadách čtenářů a bookstagramerů. Teď už jen zbývá, aby i obsah naplnil očekávání. Stalo se tak?
Kateřina Šardická je mladá autorka, která již na kontě jednu knihu má. Zmizení Sáry Lindertové je na knižních databázích hodnoceno více než dobře a komentáře nešetří pochvalami. Noci Běsů jsou venku poměrně krátce a hodnocení již narůstá do vysokých čísel, což o kvalitě knihy mluví samo za sebe.

Styl psaní je čtivý, příběh má hutnou, tajemnou atmosféru a je vidět, že autorka měla zápletku pečlivě promyšlenou do posledního písmenka. Na začátku čtenář neví skoro nic, je tu jedna velká záhada, která se postupně, v tom správném tempu, postupně rozplétá. Čím víc se hlavní hrdinka snaží přijít na kloub tomu, co se stalo, tím víc se stíny prodlužují a dovolují si. Prostor pod dětskou postelí je část pokoje, jehož existence nahání strach vždy, když se světla zhasnou a svět se ponoří do tmy. Co vše se skrývá v černé nicotě, kolik monster a bubáků je připraveno vyplížit se z temnoty a strašit nevinné dítko, které se snaží usnout? Kdo zahání hezké a bezpečné sny a místo nich nastrkuje noční můry? Otázky, které v určitém věku tížily většinu obyvatel dětských pokojíků a v kterých se možná pozná i většina čtenářů. Noci běsů na tyto palčivé otázky nabízí odpověď, která se ale strašpytlům nebude moc líbit…

Ukázka knihy


Prostředí je přesvědčivě vykresleno, od pověrčivého chování starších obyvatel vesnice, ve které jsou hluboce zakořeněny zvyky, které se předávají po generace, až po nářečí, kterým se ve vesnici mluví. Slovanská mytologie a staré lidové zvyky a tradice, to je téma, které autorka umně zapracovala do své knihy, a funguje to na jedničku. V knize není zmíněno, v jaké době se příběh odehrává, nabízí pouze pár nejasných vodítek, což vcelku není na škodu, spíše k užitku, trochu mlžného oparu přispívá k celkové atmosféře dění.


Příběh vystřídá několik poloh. Mysteriózní začátek v průběhu postupně dostává téměř hororový nádech a samotný konec působí jako temné pohádkové zakončení, kdy hrdina přes nemalé překážky dospěl k závěru své cesty.

Noci běsů jsou díky svému obsahu ideální volbou ke čtení pro nastávající sychravé a studené počasí. Hřejivý bonus je také to, že se jedná o knihu z českých luhů a hájů. A v neposlední řadě potěší čtenáře, kteří rádi ocení povedené ilustrace, jež jsou zásluhou šikovné Štěpánky Coufalové.

Hodnocení autora recenze
80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80% 80%


V obchodech
(249 - 330 Kč)




Komentáře



Další zajímavé recenze



Arnieho motivační kniha
Recenze knihy Buď užitečný

Keď sa prelomia ľady a vzbĺknu iskry
Recenze knihy Icebreaker

Šikana na síti v románu Roberta Galbraitha
Recenze knihy Černočerné srdce