Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že silně nedoporučuje léčbu Remdesivirem, antivirotikem americké farmaceutické společnosti Gilead. A to i přesto, že se v současné době jedná o jediný schválený lék na možné zmírnění průběhu nemoci covid-19.

Pokud by bylo třeba shrnout páteční panelovou diskusi WHO do jediné věty, dalo by se to udělat asi takhle: léčba pacientů s covidem-19 lékem Remdesivir je neúčinná a ve své podstatě zbytečná. Expertní panel konstatoval, že nezáleží, zda se u pacienta jedná o lehčí průběh nemoci nebo o těžký stav. Remdesivir dle expertních průzkumů sice neškodí, ale pacientovi ani nepomáhá, a to v žádném stadiu nemoci.

Podle WHO neexistuje důkaz o příznivých účincích tohoto medikamentu a není žádná přímá spojitost mezi Remdesivirem a snížením rizika úmrtí pacienta. Nepomáhá ani ke zmírnění příznaků a ani nezaručuje případné osvobození od dýchacích přístrojů.

Zpráva o prospěšnosti léku Remdesivir, na které WHO své doporučení postavila, se opírá o studie vycházející z individuálních klinických testů. Ty celkem zahrnuly více než sedm tisíc pacientů s onemocněním covid-19. Informace otiskl také lékařský týdeník British Medical Journal, který přináší aktuální informace z lékařského prostředí.

Je to tedy konec Remdesiviru? Nikoliv. Světová zdravotnická organizace totiž současně upozorňuje, že neexistuje dostatek důkazů o škodlivosti Remdesiviru. Naopak, tento lék podle nich pomáhá, jen ne proti covidu-19. Remdesivir je navíc drahý a musí být podán nitrožilně. Nevýhody jeho užívání tak podle WHO zkrátka převyšují výhody.

WHO ignoruje podstatné studie, brání svůj lék výrobce.

Není divu, že proti prohlášení Světové zdravotnické organizace se okamžitě ohradil výrobce Remdesiviru – společnost Gilead.

„Léčivý přípravek je uveden jako standard péče v léčbě hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v odborných doporučeních řady důvěryhodných národních organizací. Tato doporučení jsou založena na rozsáhlých důkazech z několika studií, které prokazují klinické přínosy přípravku, zejména ve výrazně rychlejším zotavení, které může odlehčit přetíženým nemocnicím,“ řekl deníku Právo Pavel Březina, zástupce společnosti pro Českou republiku.

WHO podle něj tyto studie ignoruje. Lék navíc brání i čeští lékaři, kteří ho už od počátku pandemie podali více než šesti tisícům pacientů. A většina s tím hodlá pokračovat.  

„Na základě naší klinické zkušenosti napříč regiony se domníváme, že Remdesivir má svoje místo v terapii nemocných s covid pneumonií. Musí k tomu ale být splněna poměrně přísná kritéria. Pak může Remdesivir pomoci,“ řekl Právu Tomáš Vymazal, přednosta KARIM, kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny motolské nemocnice.

I čeští lékaři však přiznávají, že dodat jasné důkazy o pozitivním efektu Remdesiviru na pacienty je prakticky nemožné. Remdesivir byl na trh uveden pod názvem Veklury a rychle se stal zdrojem naděje v nejisté době pandemické krize. Vše nasvědčovalo úspěchu. Již první klinické testy přinesly pozitivní výsledky a Remdesivir Veklury se rychle dostal do distribuce a byl spolu s lékaři v první linii boje s covidem-19.

Do současné chvíle zůstává takřka jedinou medikací přímo určenou na léčbu onemocnění. Jedním z největších zastánců Veklury byl i prezident Donald Trump. Bez dlouhého přemýšlení a bez ohledu na okolní svět zajistil potřebné množství Remdesiviru pro USA, a to v červnu 2020.

Trumpovo nadšení právě zmíněným antivirotikem vycházelo mimo jiné i z osobní zkušenosti s nemocí a lékem. Prezident si po prodělání covidu-19 zahrál na vědce znalého medicíny a kromě Remdesiviru začal na léčbu viru doporučovat i další lék: Regeneron.

Světová zdravotnická organizace se vývojem situace kolem Remdesiviru dostala do křížku také s americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Úřad lék posvětil jako oficiální léčbu covidu-19.

Minulý čtvrtek schválil FDA kombinaci hned dvou léčiv na covid-19. Jedná se o již zmíněný Remdesivir Veklury firmy Gilead a Baricitinib americké farmaceutické společnost Eli Lilly. Baricitinib je ale primárně používán při léčbě revmatoidní artritidy.