Tomáš Klvaňa: Trump jako O. J. Simpson

25. listopad 2020

Od skončení amerických voleb uplynulo 22 dní a prezident Donald Trump stále neuznal porážku, natož aby pogratuloval vítězi, demokratu Joeovi Bidenovi, který ho v lednu v Bílém domě vystřídá.

Trump sice umožnil předávání moci, nadále však tvrdí, že mu byly volby ukradeny. Pro svá tvrzení nepřinesl jediný důkaz a nezávislé soudy mu ve více než třech desítkách případů jeho žaloby házejí na hlavu.

Proč to Trump dělá?

Odpověď není složitá. Chce si udržet moc v Republikánské straně. Prezident, který prohraje, je ve Spojených státech považován za neúspěšného. Po volbách se odebere do ústraní, jeho strana chvíli předstírá, že přestal existovat, a postupně se v ní najdou noví lídři jiné povahy a odlišného zaměření.

Čtěte také

Trumpovu divadlu s ukradenými volbami nevěří ani republikánští politici, kteří ho s ním hrají. Proč? Trump stranu proměnil v jakýsi kult osobnosti. Značná část jeho voličů po něm papouškuje, že Trump je právoplatný vítěz. Proto se jen velmi málo republikánských politiků odhodlalo výsledek voleb nahlas uznat — ze strachu před vlastními voliči.

Je těžké odhadovat, kolik procent z oněch asi 74 milionů lidí, kteří Trumpovi odevzdali svůj hlas, jeho pohádce opravdu věří. Průzkumy se liší: některé říkají, že je to 50 procent, jiné skoro 80.

Připomnělo mi to slavný proces z 90. let s bývalým fotbalistou černé pleti O. J. Simpsonem, obžalovaným z dvojnásobné vraždy. Navzdory přesvědčivým důkazům o jeho vině ho černošská porota tehdy osvobodila. Průzkumy ukazovaly, že zatímco velká většina bělochů věřila v Simpsonovu vinu, většina černochů tvrdila, že se proti němu spiknula rasistická policie. Podobné rozdělení dnes vidíme ve vztahu k Trumpově tvrzení o rozsáhlém spiknutí.

Čtěte také

Je ale možné, že tu je ve hře ještě něco jiného než prostá víra v ukradené volby. Dvacet let po procesu se Simpsonem se z jeho kauzy stala americká legenda, natočil se o ní velmi zajímavý televizní seriál a vydala spousta knih. A nálady se proměnily. Podle průzkumů dnes většina černochů uznává Simpsonovu vinu.

Povolební Spojené státy svírá jakási citová psychóza, pulz země je zrychlený, pozorovatelé se nervózně strachují o demokracii a leckdo panikaří s poukazy na možnou občanskou válku. Nechci situaci zlehčovat. Trump páchá na americké demokracii nedozírné škody, a pokud snad někdo pochyboval, že byl pro úřad prezidenta nezpůsobilý, dnes jsou takové pochybnosti dost těžká věc.

Tomáš Klvaňa

Jenže když někdo říká, že věří v nečestnost voleb, nemusí to ještě myslet vážně. Trump je pro něj symbolem odporu k nenáviděným demokratům, jejich přemrštěné politické korektnosti a jejich politice. Až emoce opadnou, průzkumy se mohou zvolna proměnit. Doufejme, že to nebude trvat 20 let.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio