Zlato (oz) / USD
2 329,57
0,33 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Americká ekonomika rostla rekordním tempem 33,1 procenta

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla v ročním přepočtu o rekordních 33,1 procenta. Ve svém zpřesněném odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu, které tak potvrdilo svůj rychlý odhad z konce minulého měsíce. Ve druhém čtvrtletí ekonomika vykázala kvůli dopadům pandemie rekordní propad 31,4 procenta. To byl nejhorší výsledek minimálně od roku 1947, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

Data o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se počítají v USA jinak než v Evropě. Růst v ročním přepočtu o 33,1 procenta odpovídá podle evropské metodiky růstu proti předchozím třem měsícům o 7,4 procenta. Foto: iStock

Fiskální podpora, kterou ekonomice kvůli pandemii covidu-19 poskytla vláda Donalda Trumpa, ale už z větší části skončila. Další podpůrná opatření se neočekávají dříve než po nástupu nově zvoleného prezidenta Joea Bidena, což bude 20. ledna. To podle analytiků znamená, že v tomto čtvrtletí ekonomika výrazně zpomalí.

Data o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se počítají v USA jinak než v Evropě. Růst v ročním přepočtu o 33,1 procenta odpovídá podle evropské metodiky růstu proti předchozím třem měsícům o 7,4 procenta. Růst v Evropské unii ve třetím čtvrtletí činil 11,6 procenta, a byl tak citelně vyšší než v USA.

Na současné čtvrtletí analytici podle agentury Reuters odhadují v USA růst v ročním přepočtu do pěti procent. Ačkoliv pokročil vývoj vakcíny proti novému koronaviru, případů nákazy přibývá. Z toho důvodu ekonomové také výrazně zhoršili výhled vývoje americké ekonomiky na začátek příštího roku.

Investiční banka Goldman Sachs nyní předpovídá, že hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí poroste ročním tempem kolem jednoho procenta, zatímco donedávna čekala růst tempem 3,5 procenta. Analytici banky JPMorgan Chase & Co dokonce počítají s poklesem HDP, který teď v ročním přepočtu odhadují na jedno procento.

Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard ale nečeká, že by se ekonomika vrátila k poklesu. „Myslím, že se zatím držíme dobře,“ podotkl Bullard v úterý na připomínky, že některá data o vývoji ekonomiky nejsou tak dobrá, jak se čekalo.

(ČTK)

Další z kategorie Světová ekonomika