25. listopadu 2020 • 17:05

Berbra a spol. vyšetřuje etická komise. Proč vynechala „Chřestýše“?

Autor: ČTK, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení se 17 z 20 osob, které jsou trestně stíhány v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry majetku plzeňského krajského fotbalového svazu. Etická komise vyšetřování současně přerušila, protože s verdiktem bude čekat na závěry orgánů činných v trestním řízení.



Nejvýše postavenou osobou z dvacítky obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků prostřednictvím rozhodčích je bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr, jenž také působil v čele plzeňského krajského fotbalového svazu.

Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy prý byly ovlivňovány i kvůli sázkám. Berbr je od října ve vazbě stejně jako někdejší sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz.

Etická komise nemohla zahájit s řízení se třemi lidmi, kteří nejsou členy FAČR. Podle zdrojů sportu jde o Michala Káníka, Martina Svobodu, známějšího pod přezdívkou „Chřestýš“, a Martina Pýchu. Aby mohla vyšetřování s podezřelými zahájit, musela podle prohlášení zveřejněném na webu asociace „nikoli bez problémů“ získat hodnověrné podklady, které pak byla povinna odpovědně zpracovat.

„Do pravomocného rozhodnutí ve věci zároveň etická komise Fotbalové asociace zahájená řízení přerušila. Postupuje tak v souladu jak s platným disciplinárním řádem, tak s dosavadní rozhodovací praxi disciplinárních orgánů fotbalové asociace,“ řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman v nahrávce pro média.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud