Jako mistrovství světa poprvé za tmy. Týmy formule E čeká noční výzva v Rijádu | Foto: ABB Formula E

Foto: ABB Formula E

Jako mistrovství světa poprvé za tmy. Týmy formule E čeká noční výzva v Rijádu

Nová sezona elektrického seriálu formule E odstartuje v polovině ledna a fanoušci se mohou těšit na několik novinek. Ty se týkají nového statusu šampionátu nebo prvního závodu pod umělým osvětlením.

V nové sezoně karavana formule E nejprve zamíří do podhůří And. Dva závody v chilském Santiagu se uskuteční 16. a 17. ledna a závodit se bude na již tradičním okruhu v parku bojovníka za chilskou nezávislost Bernarda O’Higginse.

Na jihoamerické půdě odstartuje první sezona elektrických monopostů se statusem FIA mistrovství světa, v rámci které se piloti formule E poprvé představí v závodech pod umělým osvětlením. Na okruhu v památkové lokalitě UNESCO Diriyah na předměstí saúdskoarabského Rijádu se bude pod rouškou noci bojovat o body do světového šampionátu 26. a 27. února.

Organizátoři pro třetí návrat formule E do Saúdské Arábie připravují osvětlení celého dva a půl kilometru dlouhého okruhu pomocí nejmodernějších LED diod s nízkou spotřebou energie. V souladu s celkovou filozofií šampionátu je pochopitelně kladen důraz na udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí.

„Jsme velmi pyšní na to, že se nám ve spolupráci se saúdskou stranou podařilo zorganizovat vůbec první noční závody formule E. Jsem si jistý, že půjde o vzrušující podívanou. I nyní nám šlo o to, abychom naši sportovní vizi přivedli k životu udržitelnou cestou. Před jakoukoliv inovací našeho produktu se musíme ujistit, že je dosažitelná v souladu s našimi nároky na udržitelnost,“ řekl v oficiálním prohlášení spoluzakladatel a současný šéf šampionátu Alberto Longo.

Pro Saúdskou Arábii představují závody formule E součást strategie, která má vést k naplnění vládní vize 2030. Arabské království prochází masivní transformací ze země stojící na ropných dolarech na stát, který bude vyspělým hráčem v oblasti vývoje, technologických center, vědy a výzkumu.

„Saúdská Arábie kráčí po cestě zahrnující energii z obnovitelných zdrojů a technologie. Formule E nepředstavuje pouze závody. Jedná se o partnerství, které posiluje náš závazek k budoucnosti udržitelných technologií,“ věří princ Khalid Bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal, předseda Saúdské automobilové a motocyklové federace.

Formule E je pro Saúdskou Arábii jednou ze tří nejdůležitějších motoristických událostí roku. Monarchie se v současnosti chystá na druhý ročník Dakaru na svém území, který odstartuje 3. ledna v Džiddě. Stejné město na pobřeží Rudého moře bude příští rok hostit i premiérovou Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1.

V letech 2018 a 2019 v Džiddě závody elektrických vozů vyhráli Antoni Felix da Costa, Sam Bird a Alexander Sims.

Doporučujeme

Články odjinud