Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily

Tohle auto čekalo roky na chvíli, než si jej převezme první zákazník, který není politikem. Čekalo se tak, že prvním takovým kupcem bude někdo z kremelských kruhů, realita ale nemůže být odlišnější.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Představení

Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily

25.11.2020 | Petr Miler

Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily

/

Foto: Aurus

Tohle auto čekalo roky na chvíli, než si jej převezme první zákazník, který není politikem. Čekalo se tak, že prvním takovým kupcem bude někdo z kremelských kruhů, realita ale nemůže být odlišnější.

Teprve před pár dny jsme psali o tom, že Aurus Senat neboli tzv. Putinovu limuzínu, protože jde o projekt vzniklý z jeho popudu, si nejspíše koupil první soukromý zákazník. Svědčila o tom registrace prvního VIN sériového vozu u ruského Rosstandartu, což je neklamným znakem toho, že auto vstoupilo do sériové výroby a konečně si jej bude moci pořídit někdo mimo vrcholné politiky Ruské federace.

Pozoruhodné to bylo už tím, že se tak stalo rok a čtvrt poté, co automobilka otevřela svůj první showroom, jinými slovy: rok a čtvrt nabízela auto, které si stejně nikdo nemohl reálně koupit. První sériový kus byl tedy tak trochu předurčen k tomu stát se předmětem pokoutných praktik a sami Rusové předpokládali, že bude „přidělen” někomu z kremelských kruhů, třeba některému ze šéfů kontroverzních firem napojených na stát. Nic co by šlo nazvat korupcí či klientelismem se ale kupodivu nestalo.

Auto s VIN XKN0A1000L1000003 bylo v pondělí přihlášeno do běžného provozu, čímž byl odhalen i jeho kupec. Jde o ruskou leasingovou firmu SOLT, která poskytuje auta primárně pro provozovatele taxislužeb, a to i těch prestižních. Jinými slovy - první sériový Aurus Senat bude nejspíše sloužit v nějaké z firem zaměřených na luxusní přepravu osob. Nudnějšího kupce si snad ani nešlo představit, třebaže lze předpokládat, že vůz bude náležitě marketingově využit - pro Rusy to bude chvíli podobný tahák, jako kdysi pro Čechy první Octavie.

Firma SOLT už v mezičase stihla říci, že auto bylo úplně normálně objednáno u dealera, kterým bylo také dodáno. Žádný úplatek komukoli blízkému státní moci z toho tedy není, úplně normální objednávka to ale také být nemusela. SOLT je částečně kapitálově propojen se společností Avilon, která provozuje jedno ze dvou oficiálních dealerů Aurusu v Rusku. V takovém případě se ale dá pochopit, že úplně první vyrobené auto putuje k firmě, do které investují stejní lidé, na tom není nic nekalého.


Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 1 - Aurus Senat prvni soukroma 01Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 2 - Aurus Senat prvni soukroma 02
Databáze Rosstandartu ukazuje detaily k prvnímu sériovému Aurusu Senat pro soukromého zákazníka. Zdroj: Rosstandart

Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 3 - Aurus Senat oficialni nove 01Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 4 - Aurus Senat oficialni nove 02Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 5 - Aurus Senat oficialni nove 03Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 6 - Aurus Senat oficialni nove 04Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 7 - Aurus Senat oficialni nove 05Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 8 - Aurus Senat oficialni nove 06Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 9 - Aurus Senat oficialni nove 07Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 10 - Aurus Senat oficialni nove 08Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 11 - Aurus Senat oficialni nove 09Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 12 - Aurus Senat oficialni nove 10Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 13 - Aurus Senat oficialni nove 11Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 14 - Aurus Senat oficialni nove 12Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 15 - Aurus Senat oficialni nove 13Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 16 - Aurus Senat oficialni nove 14Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 17 - Aurus Senat oficialni nove 15Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 18 - Aurus Senat oficialni nove 16Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 19 - Aurus Senat oficialni nove 17Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 20 - Aurus Senat oficialni nove 18Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 21 - Aurus Senat oficialni nove 19Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 22 - Aurus Senat oficialni nove 20Už se ví, kdo si koupil první Putinovu limuzínu, zvěsti o korupci se dalece nepotvrdily - 23 - Aurus Senat oficialni nove 21
Luxusní limuzína kupodivu nemíří za nikým z Putinových podporovatelů, ale za leasingovou firmou specializovanou na zajišťování aut taxikářským společnostem. Foto: Aurus

Zdroj: Drom

Petr Miler

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše