Pokud by se měl PES držet v celé republice podle údajů z Královéhradeckého kraje, tak by stále platila ta nejpřísnější pravidla a opatření pro boj s koronavirem. Nejvíce zde PES „štěká“ v okresech Hradec, Rychnov nad Kněžnou, Náchod a Jičín. Mírně pak cení zuby na Trutnovsku.

Riziko přenosu infekce koronaviru podle protiepidemiologického systému (PES) se tu v posledních dnech snížilo ze stupně 70 před týdnem na včerejších 62. Na čísle sedmdesát a více se pak stále dží čtyři okresy. Na Hradecku byl ke včerejšímu dni stupeň 78, na Rychnovsku 76, Náchodsko vkázalo číslo 72 a Jičín 70. stejné hodnotě je dalších pět krajů. Epidemie se nyní šíří spíš na venkově.

Vánočně vyzdobený Hrádek u Nechanic
Virtuální Advent v Hradci Králové letos nahradí tradiční muzejní adventní trhy

Samotné hodnoty „Psa“ se však mění každý den, zítra může být vše jinak. A hlavně nemusí vůbec odpovídat množství zjištěných nakažených. PES vyjadřuje celkové riziko nákazy, míru komunitního šíření v regionech. Postupně se také zvyšuje počet denně odhalených případů nemoci covid_19 v kraji.

Zatímco minulý týden hlásila denně Krajská hygienická stanice přírůstky pohybující se kolem 260 případů, tak od pondělí do úterý přesáhli nemocní opět hranici 300 zjištěných případů. V pondělí jich bylo 358 a v úterý 333. Nejlépe je na tom s nemocností v přepočtu na 100 tisíc obyvatel Trutnov, kde se za posledních sedm dní nakazilo 238 lidí a na 100 tisíc obyvatel připadá 201,73 nemocných.

Na druhém místě je Náchod s 274 potvrzenými případy za týden a přepočtem 249,14. Na Rychnovsku se za týden nakazilo 225 lidí a v přepočtu to znamená bronzová příčka s indexem 283,4. Na Hradecku, kde se za minulý týden nakazilo 529 lidí, je míra nákazy 322,1. Na chvostu je Jičínsko, kde na sto tisíc obyvatel připadá 352,3 nakažených a za poslední týden se tu covid projevil u 282 lidí. Čísla jsou to však skutečně velmi relativní a nestálá. Hodně s nimi totiž dokážou zamíchat hromadné nákazy v domovech důchodců a ústavech. Míra nákazy mezi seniory je totiž jedním z dalších parametrů pro výpočet hodnoty Psa.

Foto: Policie ČR
Řepa zastavila provoz, tentokrát na hlavním tahu z Hradce na Vamberk