Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bazény mají i při zavření vysoké náklady. Chtěly speciální podporu, ministerstvo ji odmítá

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2020
20:55

Ministerstvo průmyslu a obchodu diskutuje o pomoci pro provozovatele bazénů. Konkrétní program ale prozatím nepřipravuje. ČTK to ve středu řekla náměstkyně ministra Silvana Jirotková. Podle České unie cestovního ruchu jsou bazény a bazénová centra letos zavřena víc než třetinu roku, od státu přitom získaly jen minimální podporu. Unie s dalšími podnikatelskými organizacemi proto navrhly vznik programu COVID bazény.

Unie upozornila, že bazény se nepotýkají jen s výpadkem tržeb, ale mnoho technologií musejí i v době uzavření udržovat v provozu za vysoké náklady. „Rozumíme tomu, že mají náklady jiného charakteru navíc než jiné segmenty, ale sáhnout si mohou jako další podnikatelské subjekty na standardní covidové programy,“ řekla Jirotková. Mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, nebo příspěvek na komerční nájem. V programu COVID nájemné ministerstvo podle ní registruje desítky žádostí od provozovatelů bazénů nebo plaveckých škol.

Unie cestovního ruchu se Svazem léčebných lázní a Asociací bazénů a saun ČR chtěly, aby bazény mohly čerpat zvláštní kompenzaci počítanou například z loňských tržeb. Pomoc by se měla dostat jen soukromým bazénům a bazénovým centrům, nikoliv veřejným. Těch je podle Státního zdravotního ústavu asi 957.

Z daného odvětví bylo podle unie vládními opatření proti šíření nákazy zasaženo na 1150 provozovatelů s více než 17 000 zaměstnanci s ročním obratem přesahujícím osm miliard korun.

Bazény musejí být v současné době pro veřejnost uzavřeny, výjimku mají poskytovatelé zdravotních služeb. Fungovat by mohly začít v pondělí, pokud vláda v neděli schválí změnu stupně pohotovosti na mírnější. Uvolňování opatření se řídí pětistupňovým protiepidemickým systémem (PES). V současné době platí čtvrtá úroveň. Oproti původní verzi systému ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje pro bazény zmírnění. Ve druhém a třetím stupni rizika pro ně mělo platit fungování s přítomností deseti až 50 lidí. Nyní budou moci kapacitu rozvrhnout podle režimu 15 metrů čtverečních na člověka. Skupinová aktivita bude možná do deseti lidí.

Video  Epicentrum - Karel Havlíček  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa