Hlavní obsah

Dům U Jonáše je po havárii opravený, zbývá restaurování fresek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Památkově chráněný Dům U Jonáše v Pardubicích je po třech letech od havárie vody téměř opravený. Zbývá na jaře restaurovat renesanční fresky. Škoda byla přes tři miliony korun, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Článek

Dům s gotickými základy, renesančními prvky a barokní fasádou postihla havárie o Vánocích 2017. Tento týden skončila třetí etapa oprav a vysoušení silných zdí. V domě sídlí Východočeská galerie.

„Už jenom samotná budova je pokladem. V době havárie v ní byla výtvarná díla, která byla také částečně poškozena. Největší škody ale voda napáchala v metr i více širokých zdech a klenbách, které byly obrovsky nasáklé,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Potrubí prasklo ve zdi ve druhém patře domu o vánočních svátcích, kdy v domě nikdo nebyl. Následky zjistili zaměstnanci až 26. prosince ráno.

„Ke slovu přišli odborníci na statiku, měření vlhkosti i památkáři a pojišťovna. Vzhledem k charakteru budovy jsme nemohli použít žádné invazivní metody vysoušení, vše muselo probíhat pomalu a ohleduplně,“ řekla ředitelka galerie Hana Řeháková.

Na podzim 2018 bylo opravené druhé patro, o rok později přízemí a letos po vyschnutí stěn skončily práce v prvním patře. „Teď už je připravené na otevření. Na jaře pak, už doufejme, že za provozu, práci na freskách dokončí restaurátorka Hana Vítová,“ řekl Línek.

Škodu uplatnil Pardubický kraj u své pojišťovny, činila zatím přes tři miliony korun. V době havárie se konala výstava Květy a jiné světy ze sbírek Muzea umění v Olomouci a pardubických sbírek. Poškozená umělecká díla byla restaurována.

Pokud to epidemická situace umožní, otevře galerie v prosinci v Domě U Jonáše nové výstavy - Atlas nových souhvězdí věnovaná autorské knize a Architekt Miroslav Řepa a jeho svět. V prvním patře bude interaktivní expozice, která navazuje na komiks pro děti s názvem Pět století na zubra neplatí.

Reklama

Doporučované