Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem

Mluví se o tom už dlouho, Tesla se ale jako skoro vždy stavěla k řešení liknavě a neudělala to, co by na jejím místě udělala snad každá jiná automobilka. K tomu svolila, až když nemohla jinak.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Zajímavosti

Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem

26.11.2020 | Petr Prokopec

Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem

/

Foto: Tesla

Mluví se o tom už dlouho, Tesla se ale jako skoro vždy stavěla k řešení liknavě a neudělala to, co by na jejím místě udělala snad každá jiná automobilka. K tomu svolila, až když nemohla jinak.

Tesla nevyrábí kvalitní automobily, což ukazují nejen zkušenosti majitelů, ale i respektované studie. Sama firma si toho musí být dobře vědoma, neboť zákazníky postupně omezuje v možnostech se koupených aut zbavit, současně ale jednak minimalizuje své náklady a jednak pečlivě dbá o svou image. A tak se zásadně vyhýbá svolávacím akcím - problémy nejraději řeší na dálku aktualizacemi softwaru, nebo nijak.

V tomto kontextu je mimořádně vzácné, že z popudu úřadů teď k jedné svolávací akci musela přistoupit. A není malá. Týká se 9 136 exemplářů Modelu X, které byly vyrobeny v období od 17. září 2015 do 31. července 2016. Důvodem jsou odlétávající střešní panely, tedy problém, který automobilka dlouho popírala. Nakonec ale kapitulovala a musela uznat, že jsou špatně připevněné.

Na toto téma bylo již sepsáno mnoho článků, fanoušci značky i samotná Tesla ale problém zpochybňovali. Autoři videí a fotografií dokumentující tyto patálii byli označováni za falzifikátory, jimž nejde o nic jiného než o poškození automobilka. Nyní ovšem NHTSA potvrzuje, že realita je odlišná. Dotyčným zjevné nešlo o nic jiného než o to, aby upozornili na problematický výrobek, neboť u Tesly se s nimi tradičně nikdo nechtěl bavit.

Dlouholetá ignorace tedy značku nyní bude něco stát. NHTSA totiž zjistila, že Tesla při uchycení střešních panelů u elektrického SUV používá uretanové lepidlo. Pokud ovšem to je aplikováno na místech, kde chybí základní barva, pak může dojít k selhání spoje a tedy následně k uvolnění střechy. Znovu se tak potvrzuje, že lakovna je jedním u nejproblematičtějších oddělením Tesly.

Nyní tedy servisní techniky čeká nový příděl práce, neboť u každého z inkriminovaných vozů musí provést test pevnosti spoje. Opravené pak budou ty elektromobily, u kterých dojde na selhání. To by si ovšem NHTSA měla pohlídat, neboť právě činnost servisů je pro Teslu další bolístkou.


Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 1 - Tesla Model X 2017 cerna barva 01Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 2 - Tesla Model X 2017 cerna barva 02Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 3 - Tesla Model X 2017 cerna barva 03Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 4 - Tesla Model X 2017 cerna barva 04Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 5 - Tesla Model X 2017 cerna barva 05Tesla kapitulovala, odlétávající kusy střech vyřeší pro ni zcela neobvyklým způsobem - 6 - Tesla Model X 2017 cerna barva 06
Majitelé Tesel Model X se konečně mohou těšit na jistou nápravu problematických střešních panelů. Automobilka kapitulovala až po letech marných stížností. Ilustrační foto: Tesla

Zdroj: NHTSA

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.

Živá témata na fóru

zobrazit vše