Praktickou výuku provonělo jehličí. V kopidlenské zahradnické škole vážou studenti adventní dekorace

26. listopad 2020

V dílnách zámeckého areálu Střední školy zahradnické v Kopidlně se s návratem žáků do praktické výuky rozvonělo jehličí. Někteří uvázali své úplně první adventní věnce, další osvěžili zkušenosti z předchozích ročníků. Většina z nich se ale po distanční výuce zpátky do škola těšila.  

V předchozích letech by už v závěru listopadu měli budoucí zahradníci za sebou výrobu desítek vánočních dekorací. Teprve ve středu ale zažili svou letošní premiéru. Učitelé odborného výcviku jim práci předem on line teoreticky vysvětlili. Mladí lidé se ale shodli, že distančně to pro praktickou výuku není ono.

Čtěte také

Kristýna a Martina od Dvora Králové nad Labem už na kopidlenské zahradnické škole letos odmaturovaly, ale rozhodly se, že si v novém školním roce ještě přidají praxi z učebního oboru.

On line výuka jim utekla docela rychle, ale jsou rády, že na praxi už mohou zpátky do školy: „Je lepší, když materiál, se kterým pracujete, máte v ruce, to žádná on line teorie nenahradí.“

„Je to jinačí, zvláštní, skvělý pocit,“ říká k návratu do školy Lucie z prvního ročníku. Přitom chystá adventní věnec z tisu a ukazuje, že to pro začátečníka není zase tak jednoduché. Nesmí být vidět drát na okruží, první aranžované větvičky musí být delší. Důležité je i pořádně utáhnout. Když drát někde kouká, je třeba navázat tzv. kytičku a zakomponovat ji do díla.

Jedle, buxus, tis, jalovec a tmavě modrá barva

Karin už zvládla vyrobit věnec z jedle a pokračuje „vinutím“ z větviček tisu. „Hodiny distanční teoretické výuky byly docela v pohodě, ale praxe mě baví víc ve škole. Věnečku chci dát bílostříbrné barvy, pak použiji přízdoby v podobě kuliček a hvězdiček a bílé svíčky.“

Učitelka odborného výcviku Petra Sedláčková přiznává, že ze začátku byli všichni kantoři ze změny způsobu výuky víceméně vystresovaní: „Přece jenom jsme praktici. Ale museli jsme se s tím poprat. Myslím, že se to v rámci možností povedlo, zvládli jsme to, ale jsme rádi, že už můžeme fungovat naplno.“

Čtěte také

Mistrová Naďa Novotná vede v první den návratu do školy praxi žáků třetího ročníku a bez obrazovky počítače je zjevně vidí moc ráda. Aranžují na větší okruží než prvňáci o patro níž.

Patří k nim i David, který je prý na praxi moc šikovný. Prozrazuje, že letošní barva vánoc je tmavě modrá. Na adventní věnec přidá ke stuhám a svíčkám i přírodní plody, třeba kaštany a žaludy.

Lucii se distanční výuka moc nelíbila: „Přece jenom je to něco jiného, když nám učitel osobně říká co a jak, než když se nám to seká a vypadává zvuk nebo obraz. Stýskalo se mi… a jsem ráda, že jsem tady!“

V dílnách Střední školy zahradnické v Kopidlně se rozvonělo jehličí

Barva letošních vánoc - tmavě modrá - je Lucčinou nejoblíbenější. Přidala by k ní neutrální barvy, stříbrnou nebo bílou, aby výsledek nebyl kýčovitý, ale něžný. Stejně jako naše letošní vánoce.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.