Miloš Pochobradský: Pracovat s motorovou pilou bohužel určitě nikoho distančně nenaučíme

26. listopad 2020 08:20

Školy pokračují v postupném návratu k běžnému režimu. Do tříd se vrátili studenti maturitních ročníků a po zhruba měsíční přestávce se otevřely například školní dílny nebo jiné části praktické výuky. Studenti lesnické akademie v Trutnově se hned od rána vydali do lesa.

S ředitelem Lesnické akademie Milošem Pochobradským a se studenty prvního ročníku stojíme na pasece ve školním polesí, kolem dokola hoří ohně a přes dým není vidět dál než na pár kroků.
„Uklízíme tady paseku. To znamená, že odstraňujeme zbytky po těžbě. Větve, vršky stromů, zlomy, vše spolu se studenty pálíme."

Čtěte také

Studenti si praxi v lese po měsíčním výpadku užívají.
„Jsou ve škole chvíli. V září nastoupili jako prvňáčci. Už tedy v září stihli dva dny praxe, potom nám to bohužel situace přerušila. Takže teď pokračují ve své zahájené praxi."

Výuka i praxe se rozjíždí pozvolna, na všech je znát, že jsou hlavně rádi, že se zase potkali a že začínají fungovat normálně.

„Dnes nám ještě nic neříkali. Ale už při prvních dnech praxe nám vysvětlovali bezpečnost a všechny další praktické věci," říká Doubravka, jedna ze studentek prvního ročníku.

Studenti lesnické akademie v Trutnově se hned vydali do lesa

První a druhé ročníky se vedle uklízení pasek učí třeba sázet stromky, od třetího ročníku přijdou na řadu těžební praxe včetně například práce s motorovou pilou, ve čtvrtém ročníku je už praxe individuální a odborná.

Čtěte také

A právě to, že se studenti mohli vrátit k praxi, považuje ředitel Miloš Pochobradský za klíčové.
„Pracovat s motorovou pilou určitě nikoho nenaučíme distančně. Takže jsme rádi, že se studenti vrací do praxe. Hned jsem povolal třetí ročníky na těžební praxe, které mají tento a příští týden."

Zatímco do terénu na praxi mohou v maximálně dvacetičlenných skupinkách všichni, k prezenční výuce ve třídách se vrátili zatím jen studenti maturitního ročníku. A jsou rádi, že už nemusí sedět doma, výpadek není zrovna v tomhle pro ně tak důležitém roce příjemný.

Česká lesnická akademie v Trutnově
má 165 letou tradici. Poskytuje střední vzdělání v oblasti lesnictví a ochrany přírody v učebních a maturitních oborech ukončených závěrečnou a maturitní zkouškou. Vyšší odborné lesnické vzdělání je ukončené absolutoriem. Jako jediná lesnická škola v České republice zajišťuje výuku operátorů těžebně dopravních strojů.

„Je to velký problém. Protože jsme to měli vlastně už v druhé polovině třetího ročníku. A teď zase část první poloviny čtvrtého ročníku, tak je to prakticky nejdůležitější část k praktické maturitě. Tam nám toho chybí hodně," říká student Vojta a doufá, že už k žádnému dalšímu přerušení výuky nedojde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související