Zlato (oz) / USD
1 924,15
0,14 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Podle Wall Streetu růst, dle australské banky katastrofa

Navzdory oživení globálního ekonomického výhledu po několika průlomových zprávách o vakcínách proti koronaviru bude podle analytiků amerických bank Citi a Goldman Sachs růstový cyklus zlata pokračovat.

Poptávka po drahých kovech se však v posledních týdnech snižuje. Foto: iStock

Tradiční aktivum bezpečného přístavu dosáhlo v srpnu historického maxima 2074,88 dolaru za unci, a to kvůli obavám, že koronavirová krize bude pokračovat donekonečna.

Poptávka po drahých kovech se však v posledních týdnech snižuje, protože slibné zprávy řady výrobců vakcín na covid-19 posílily naděje, že by mohl být v dohledu konec pandemie. Navzdory tomu analytici na Wall Streetu nepředpokládají pokračování sestupného trendu.

Vedoucí analýzy komodit v Citibank Aakash Doshi očekává, že zprávy o vakcínách zpomalí, ale nikoli ukončí dlouhodobý růstový cyklus zlata, což naznačuje, že je „nevyhnutelné“, aby se ceny v roce 2021 vrátily zpět nad 2000 dolarů, pokud měnová politika USA neudělá neočekávaně jestřábí obrat, napsal server televize CNBC.

Jedna banka hot, druhá čehý

Z pohledu hlavního ekonoma australské banky Westpac Justina Smirka cena zlata vyvrcholila s averzí k rizikům, ale během příštích dvou let bude nižší.

„Zlato bude během příštího roku v průměru pod 1760 dolary za unci a poté na konci roku 2022 propadne až na 1633 dolarů za troyskou unci. Situace se otočí až v polovině roku 2023, kdy drahý kov začne podle dlouhodobé prognózy stoupat a do září 2024 dosáhne ceny 1848 dolarů,“ tvrdí Smirk. 

Tento výhled podle serveru FXStreet však přichází v době, kdy zlato utrpělo řadu porážek díky lepším ekonomickým datům a větší chuti trhů riskovat ve světle pozitivních zpráv o covidových vakcínách.

(rek)

Další z kategorie Zlato