Chce posunout luxusní bydlení v Česku o pořádný kus kupředu. Architekt a developer Jakub Masák staví v Praze prémiové vily s cenami okolo 150 milionů korun a pro jejich financování nyní vydává Masák & Partner Group dluhopisy v celkové hodnotě 400 milionů korun.

Peníze firma využije na stavbu dvou projektů. Prvním je Zahrada snů, komplex pěti luxusních vil v provensálském stylu v Drahanském údolí v Praze 8, které budou mít například doškovou střechu a krovy získané ze zbouraného kostela ze 14. století.

Druhým projektem je Nad Šáreckým údolím na Praze 6, kde vzniknou tři moderní hi-tech vily. Všechny prémiové stavby, se kterými Masák cílí na nejbohatší klientelu, mají stavební povolení a zčásti už začala i samotná výstavba.

Do plánů architekta a developera v jednom, který má na kontě renovace historických památek, jako je Pražský hrad nebo zámek v Lednici, ale i stavby moderních bytových objektů, zasáhla pandemie koronaviru.

„I pro navýšení ekvity kvůli aktuální situaci, a tedy zpřísněným podmínkám banky hledáme zdroje ve formě dluhopisové emise,“ vysvětluje Jakub Masák. Firma pomocí dluhopisů financovala i předchozí projekty – dosud vydala tři emise v celkové hodnotě 220 milionů korun.

Pro současnou 400milionovou emisi je stanovená splatnost cenných papírů čtyři roky s ročním výnosem 6,5 procenta. Možnost investice začíná na 10 tisících korun.

„V důsledku pandemie se svět trochu zpomalil a platí to i v našem odvětví,“ dodává Jakub Masák. Společnost čas využila na hledání kvalitních a spolehlivých dodavatelů a ladění jednotlivých prvků projektů.

Už dřív například pro Forbes popisoval, že jen okna pro vily Nad Šáreckým údolím architekti projektovali rok a půl. „Zahlédl jsem někde článek o elektrochromatickém samozastiňovacím skle, na které vám výrobce ještě ani nedá cenu, protože neví, za kolik ho bude dělat. Hned jsem ale věděl, že tohle chci. Skla spojujeme speciáními bronzovými profily z Itálie a otevírání bude od firmy z New Yorku.“

V dluhopisech cítíme důvěru našich klientů.

Dnes věří, že díky nové emisi se podaří ve výstavbě posunout dál. „Dluhopisy jsou pro nás vítaným způsobem financování projektů. Cítíme v nich důvěru klientů a věříme, že právě investice do nemovitostí je v dnešní době bezpečným přístavem,“ konstatuje Masák.

To se ostatně promítlo i do zájmu o luxusní nemovistosti ze strany zákazníků. „Nikoliv překvapivě se naše cílová klientela zajímá o uložení, potažmo zhodnocení svých prostředků v hodnotných nemovitostech s potenciálem růstu,“ říká developer, který už jedná s několika vážnými zájemci.

I kvůli pandemii jsou ale jednání náročnější a zdlouhavá. Podle Masáka lidé čekají na „důkaz“ ve formě zahájené výstavby a možnosti si sáhnout na dokončené stavby.

„To je ale v této cenové hladině prodejů běžné a samozřejmé,“ říká Masák a dodává, že v těchto dnech dokončuje výběrové řízení s několika renomovanými realitními domy. Hyperluxusních nemovistostí je přitom podle Masáka v Česku nedostatek, a tak už nyní chystá další stavby v tomto segmentu.