Mezi lékaři se covidem nejméně nakazilo stomatologů. Důvody jsou dva, nastínil Roman Šmucler

Lékař Roman Šmucler
Lékař Roman Šmucler
Foto: nextfoto.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 11. 2020

Pokud jde o jednoduché statistiky v souvislosti nakažených novým typem koronaviru, mezi lékaři bylo nejvíce nakažených ambulantních specialistů. Celkem se nakazilo virem SARS-CoV-2 748. Zajímavým údajem je, že nejméně mezi lékaři se nakazilo pod jedno procento zubních lékařů. "Důvody jsou dva," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Mezi lékaři právě stomatologové se nakazili z celkového počtu nakažených lékařů nejméně. Od ledna se nakazilo covidem celkem 748 ambulantních specialistů. Z celkového počtu asi 4500 lékařů je to tedy prakticky každý pátý z nich. Praktických lékařů průměrně onemocnělo zhruba 6 procent a nemocničních okolo 16 procent.

"V polovině března jsem s kolegy vymyslel pravidla pro práci stomatologů ve spolupráci s Číňany. A ta pravidla následně převzala EU. Díky tomu česká a slovenská stomatologie bylo jedno z mála odvětví, které nepřestalo pracovat. A ta opatření byla tak dobrá, že v EU je pouze jedno procento nakažených, což je hluboko pod běžnou populaci a je to zlomek všeobecných lékařů," objasnil pro ŽivotvČesku.cz co stojí za prvenstvím stomatologů Roman Šmucler.

Respektovaný lékař dále upřesnil, co za skvělým výsledkem stomatologů stojí. "Důvody jsou dva. Zubaři jsou promořeni různými infekcemi z důvodu toho, že pracují v infekčním prostředí. A druhý důvod je, že ta naše opatření jsou funkční, protože v základu jsme vycházeli z chřipky a ukazuje se, že kdyby ta opatření používal zbytek medicíny a republiky, tak jsme covid asi vůbec nemuseli řešit," dodal Šmucler pro ŽivotvČesku.cz.

Dále specialista a prezident České stomatologické komory zdůraznil, že naprostá většina nákaz mezi zubaři pocházela z rodiny nebo jejich okolí, nikoliv při ošetřování pacientů.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.