Jiří Plocek a Marian Friedl uvádí v život dvě alba – Květy nevadnoucí a 11 podob lásky

24. listopad 2020

Nový projekt Mariana Friedla nahlíží na fenomén lásky z několika hudebních i tematických perspektiv. Deska vznikla k poctě hudebnice Jitky Šuranské. Květy nevadnoucí jsou jubilejní výběr k 25 letům zahájení folklorní edice Jiřího Plocka. 

Hudebník, publicista, hudební producent a rozhlasový redaktor Jiří Plocek stojí za folklorní edicí vydavatelství GNOSIS BRNO. V této edici vzniklo 14 alb, mnohá z nich jsou již kultovními kousky. Od zahájení této řady upylnulo 25 let – CD Květy nevadnoucí je jubilejním výběrem právě z této edice a předsatavuje výběr kvalitního folkloru z přelomu tisíciletí.

Na albu se objevují výrazní zpěváci a muziky – František Okénka, Martin Hrbáč, Vlasta Grycová, Zdeněk Kašpar, Cimbálová muzika Jaroslava Čecha, Olšava a další. K CD náleží obsáhlý text, který přibližuje historii vydavatelství GNOSIS, vzpomínky na spolupráci s interpety a dalšími osobnostmi – mezi prvními zmiňuje výjimečného rozhlasového redaktora Jaromíra Nečase.

Album Květy nevadnoucí definitivně uzavírá Plockovu usilovnou a významnou vydavatelskou činnost.

Pro Jitku Šuranskou

11 podob lásky je projektem všestranného hudebníka a etnomuzikologa Mariana Friedla, který z několika hudebních a tematických perspektiv nahlíží na fenomén lásky. Lidové písně se střídají s autorskými. Vedle tradiční instrumentace a folklorního hudebního stylu se objevuje saxofon, jazzová rytmika, překvapivé aranže.

Na nahrávání alba účinkovalo třicet hudebníků, jádro kolektivu tvoří muzikanti a zpěváci z projektu Beránci a vlci.

Album vzniklo k uctění památky houslistky a zpěvačky Jitky Šuranské, která zemřela na podzim roku 2019. Friedlovi byla blízkou přítelkyní i hudební isnpirací. Projekt měl být původně nahrán právě s ní.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.