Na motivy dezinformačního snímku právníka Reinera Fuellmicha „Zločin proti lidskosti“, o kterém náš web již psal, se šíří další nesmysl. Je jím obrázek, který tvrdí, že nás prý chtějí nacpat jedovatými vakcínami a očkování bude povinné. „Teď už nejde o covid podvod a nějaké zlodějiny. Jestli tu vládu nesvrhneme nacpou do nás jedovaté vakcíny. Už změnili zákon a je to povinné…,“ píše se doslovně v textu hoaxu.

Tak v prvé řadě. Vakcíny neobsahují žádné jedovaté látky. O vakcínách se šíří spousta nesmyslů. Vakcína proti COVID-19 bude bezpečná. Každá schválená vakcína musí projít důkladným procesem testování. O procesu jsme psali zde.

Rozhodně není pravda, že by očkování bylo povinné. Testování vakcíny proti koronaviru finišuje, očkování ve světě by mohlo začít na přelomu roku. Chystá se na něj i český stát, který kvůli tomu dokonce přichystal speciální zákon. „Cílem právní úpravy je zahrnutí dobrovolného očkování a očkovací látky proti onemocnění covid-19 mezi hrazené, respektive poskytované na náhrady státu,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k zákonu s tím, že očkování i očkovací látky budou tedy bezplatné.

„Očkování by mělo být zdarma a dobrovolné. Cílem je dostat se zhruba na šedesátipěti až sedmdesátiprocentní proočkovanost, protože potom máme vyhráno,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.