Hlavní obsah

Menšímu bytu sluší chytrá řešení

Právo, Karolina Černá

Malometrážní byt vybavíme prostorově nenáročným a víceúčelovým nábytkem, u výmalby stěn vsadíme na optické triky. Nechte se inspirovat!

Foto: Ikea

Minikuchyně a sklápěcí jídelní stolek se stoličkami, které pod něj snadno zasuneme, vyhovují i stísněné místnosti.

Článek

Při zařizování malých bytů se vyplatí dodržovat několik aspektů usnadňujících výběr.

Volíme snadno kombinovatelný a variabilní nábytek, jehož díly vyměňujeme podle potřeby. Jednotný styl a design tak zůstanou zachovány.

Investujeme do sektorové kuchyně složené z odlišných modulů, z nichž sestavíme vlastní kuchyňskou linku. Některé díly později využijeme jinak, třeba na chodbě, v pracovně.

Vsadíme také na rozkládací pohovky a jídelní stoly, víceúrovňové stolky se zásuvkami pod deskou, stohovatelné či skládací židle.

Foto: Hornbach

Z několika palet a matrací složíme rohovou pohovku se spodním úložným prostorem. Její velikost se dá aktuálně měnit.

Důležitý je dostatek úložných prostor někdy situovaných tam, kde bychom je nečekali, třeba v rámu postele nebo pod ní, v taburetu, v košové kovové či ratanové konstrukci odkládacího stolku.

Vhodné je využít celou plochu stěny, hlavně šatní a kuchyňské skříně by měly sahat od podlahy až po strop.

Foto: Ikea

Skříň s regály, zásuvky nebo otevřené police pod postelí mohou tvořit její rám. Skříň může stát samostatně i na jiném místě.

Interiér ladíme do světlejších odstínů, které prostor provzdušní, opticky zvětší. Ideální je spojit v jedné lehké pastelové či přímo v bílé kompozici podlahu, stěny i strop.

Pokud se nechceme vzdát tmavších a sytých barev, použijeme je raději na drobných bytových doplňcích, jako jsou polštáře, přehozy, závěsy, taburety, odkládací stolky nebo obrazy.

Foto: Dulux

Interiér ve světlých odstínech působí vzdušněji a prostorněji. Výraznější barvy si dovolíme u nábytkových solitérů, polštářů a obrazů.

Anketa

Která místnost v malém bytě vám přijde nejnáročnější na zařízení?
Kuchyň
67,1 %
Koupelna
12,8 %
Obývací pokoj
15,4 %
Ložnice
4,7 %
Celkem hlasovalo 2557 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám