Hlavní obsah

Veletrh Schola Pragensis probíhá jen online. Představí dvě stovky škol

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovory, debaty s odborníky či poradnu pro žáky i učitele nabídnou tři dny živého vysílání 25. ročníku veletrhu vzdělávání Schola Pragensis. Přehlídka pražských středních a vyšších odborných škol začíná tento čtvrtek v 10:00, poprvé se uskuteční pouze na internetu. Vysílání potrvá až do soboty 28. listopadu, čímž ale samotný veletrh nekončí – aktivní mají být tyto výstupy podle organizátorů až do konce února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do veletrhu, který může být přínosný zejména pro žáky 9. tříd ZŠ, se dosud zapojilo celkem 197 středních a vyšších odborných škol z Prahy a středních Čech, jež se budou na webu prezentovat zájemcům o studium, kteří se rozhodují, na jaké škole budou pokračovat.

Obnovení prezenční výuky? V této podobě to spíš uškodí, píší středoškoláci Plagovi

Věda a školy

„Považujeme za zásadní, aby pandemie měla na vzdělání dětí a mládeže co nejmenší negativní dopad. Zájemci o studium na středních a vyšších odborných školách musejí mít dostatek informací, aby se na jejich základě mohli správně rozhodnout o svém dalším směřování. Oceňuji proto, že veletrh Schola Pragensis tyto informace nabídne i letos, a to v online podobě,“ prohlásil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zapojovat se do debat

Živé vysílání začne ve čtvrtek v 10:00 hodin v prostorách primátorovy rezidence, další vstupy se budou vysílat i ze studentského studia Panská, které provozuje Střední průmyslová škola sdělovací techniky. Její studenti a absolventi se společně se Smíchovskou střední průmyslovou školou z Prahy 5 na přípravě veletrhu podílejí.

Týden vědy začal, kvůli covidu poprvé online. Věnován je památce Rudolfa Zahradníka

Věda a školy

Třídenní program je rozdělen do jednotlivých bloků tak, aby diváci mohli i prostřednictvím internetu být v přímé interakci s hosty a mohli klást otázky.

„Program živého vysílání jsem se snažil sestavit tak, aby žáci a jejich rodiče získali co možná nejširší přehled o různých vzdělávacích cestách, po kterých se mohou budoucí středoškoláci vydat. Rady jim poskytnou odborníci z kariérového poradenství, psychologie či odborníci z akademické sféry a z profesních sdružení. Ale vystupovat budou i ředitelé, absolventi a studenti středních škol. Účastníků rozhovorů a besed se napřed budou ptát moderátoři ve studiu, a poté přijde čas na otázky od diváků,” popsal ředitel Smíchovské SPŠ Radko Sáblík.

Karta školy

Ve čtvrtek dopoledne veletrh slavnostně zahájí spolu s Hřibem i radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti), ministr školství Robert Plaga (ANO) i senátor Jiří Drahoš.

Návštěvníci poté budou moci zhlédnout i debatu kariérních poradců Andrey Csirke a Martina Ševčíka. Rozhovory se dále uskuteční s odborníky z oblasti vzdělávání, jako je ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal nebo školní psycholožka Nora Jakobová.

Vědcem na zkoušku už na střední. I letos Akademie věd nabízí studentské stáže

Věda a školy

Páteční program nabídne mj. rozhovor s generálem Petrem Pavlem, viceprezidentkou Svazu průmyslu a dopravy ČR Milenou Jabůrkovou či rozhovory s aktéry v odborném vzdělávání – učitelem SOU Jaroslavem Ryjáčkem nebo s Lucií Kosovou, pracovnicí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Odpoledne bude patřit ředitelům středních škol a diskuzi představitelů a zástupců studentů tří vzdělávacích středoškolských směrů – gymnázií, průmyslových škol a učilišť – o tom, jaké klady přináší absolventům jejich škol zvolený směr vzdělávání.

V sobotu se online návštěvníci seznámí například s Andreou Vedralovou, zakladatelkou Škola Můj projekt v bloku alternativního vzdělávání.

Výstava Schola Pragensis nasměruje deváťáky na další studium

Věda a školy

Každá střední škola se na nových webových stránkách Scholy Pragensis prezentuje tzv. Kartou školy, která bude obsahovat informace o vyučovaných oborech, průvodní video a fotogalerii.

Veletrh chce představit i různé zajímavé školy na území celé ČR, stejně tak třeba i česko-německé bilingvní gymnázium v německé Pirně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám