TOP 09: Ohledně dostavby Dukovan panuje mnoho nejasností

26. 11. 2020

Na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny budou poslanci projednávat návrh zákona o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice, který se zabývá dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech.

„Kolem dostavby jaderné elektrárny Dukovany padá mnoho otázek. Vzhledem k rozsáhlým a závažným podezřením by mělo být v zájmu vlády, aby zařadila na příští řádnou schůzi Sněmovny bod k výstavbě jaderného bloku a komplexně nás se vším seznámila. Pokud to neudělá, budu zařazení tohoto bodu sama iniciovat a oslovím také kolegy z dalších opozičních stran. Myslím si totiž, že pokud vláda nezodpoví některé dotazy, podezření se nerozptýlí,“ říká poslankyně TOP 09 a členka Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů Helena Langšádlová.

Řadu podstatných informací k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech nemají poslanci k dispozici. Vláda by tak měla základní informace poslancům sdělit a zároveň vysvětlit nejasnosti, které kolem dostavby panují.

„Smlouva mezi státem a ČEZem počítá s tím, že by stát ČEZu povolil splácet dostavbu až po jejím ukončení, ale stát by si na ní sám musel půjčit. Není možné, aby tento model byl platný i ve chvíli, kdy se naše zadlužení dynamicky zvyšuje. Jak tedy hodlá vláda řešit financování s ohledem na novou fiskální situaci státu? Zároveň návrh zákona dává možnost ČEZu zvýšit cenu energie až o 30 %. To zaplatíme my všichni, jako spotřebitelé a daňoví poplatníci. Zdá se, jako bychom připravovali další solární tunel a toho se účastnit opravdu nechci,“ uvádí Langšádlová.

„Naprosto nepřijatelný je zároveň přístup ČEZu, který do zadávací dokumentace k výběrovému řízení nepromítl bezpečností zájmy České republiky, ačkoliv tak dle smlouvy učinit měl. Je povinností MPO požadovat, aby všechny informace, které vyplývají z bezpečnostních požadavků, ČEZ do zadávací dokumentace neprodleně doplnil. Zároveň by se vláda měla zavázat k tomu, že neosloví rizikové dodavatele, kteří jsou nepřátelské vůči EU a NATO (Rusko a Čína). V takto rozsáhlé zakázce musíme postupovat tak, aby naše bezpečnostní zájmy nebyly poškozeny,“ dodává poslankyně Langšádlová.

„TOP 09 podporuje jadernou energii, ale nesmí být v rozporu s bezpečnostní politikou státu,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme