Pět rodin ze sídliště Kovářská bude bez střechy nad hlavou. Varnsdorfská radnice se jim snaží pomoci

26. listopad 2020 09:58

Na sídlišti Kovářská ve Varnsdorfu na Děčínsku zůstane brzy bez střechy nad hlavou několik rodin s dětmi. Už před časem jim vypršely nájemní smlouvy a dům, kde bydlí, koupil nový majitel. Lidé, kteří na Kovářské bydlí, ale jen tak lehce podnájem neseženou. Mají nálepku obyvatel z vyloučené lokality. Zhruba pět rodin tak nemá kam jít. Město se jim pokouší pomoci.

„Já už se stěhuji, tak to ani neuklízím, jen to dávám na hromady. Bratr mi pomohl sehnat bydlení v Krásné Lípě,“ říká paní Helena. Patří do jedné z pěti rodin, které v růžovém panelovém domě na sídlišti Kovářská zůstaly bez nájemní smlouvy.

Ještě před dvěma dny nevěděla, kam půjde. Teď se na ni usmálo štěstí.

Ke konci minulého týdne oznámil nový majitel domu jeho obyvatelům, že se musejí všichni vystěhovat.

„Ta situace vznikla tím, že soukromý investor nikoho ani nevyhodil, ani nevystěhoval – pouze legálním způsobem neprodloužil nájmy. Lidé to věděli minimálně šest až osm týdnů dopředu, ale nereagovali na to,“ vysvětluje místostarosta Jiří Sucharda z ODS.

„Říkal jsem to těm lidem od srpna,“ potvrzuje nový majitel domu Lukáš Rak a pokračuje: „Závěr je takový, že se to prostě bude rekonstruovat. Bylo to v havarijním stavu. Znovu ale opakuji – já jsem to nekoupil s platnými nájemními smlouvami.“

Bezradní obyvatelé domu se obrátili na město

„Mrzelo mě to, že tady předevčírem demonstrovali a nechovali se slušně. Vykřikovali, že jim město musí dát byty, že je to povinnost města. To ale není pravda,“ podotýká nezávislý starosta Roland Solloch s tím, že se město pokusí nějaké ubytování rodinám sehnat.

„Měli bychom najít asi pět bytů, což je ale problém, protože je tady na byty fronta,“ dodává starosta.

Sídliště Kovářská vyhlásilo už před dvěma lety vedení města za oblast, kde noví nájemníci nedostanou doplatky na bydlení. Dva majoritní majitelé se pak krátce poté začali bytů zbavovat.

Z původních 800 problémových obyvatel nezůstala na sídlišti ani třetina.

Spustit audio

Související