The Capitals: Jižní Evropa volá po solidaritě v boji proti nelegální migraci

© EPA-EFE/FERNANDO CALVO

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


JIH

MADRID / ŘÍM / ATHÉNY / VALLETTA

Středomoří volá po celounijní solidaritě. Předsedové vlád Španělska, Itálie, Řecka a Malty spojili své síly a společně vyzvali ostatní členské státy EU k větší solidaritě v boji s nelegální migrací, které čelí jižní Evropa. Země oceňují dosavadní práci EU, zejména nový pakt o migraci a azylu. Ten je podle nich konstruktivním počátečním bodem pro další společný postup. (EUROEFE)

ŘÍM

Italské školy se možná otevřou. Dvě italské koaliční politické strany, Hnutí pěti hvězd a Viva Italia, žádají návrat žáků do škol už 9. prosince. „Uděláme vše pro to, aby se v prosinci znovu otevřely školy,“ uvedl ministr zdravotnictví Roberto Speranza. „Hodnotíme epidemiologickou situaci každý den. Školy jsou pro vládu absolutní prioritou,“ dodal. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)


ZÁPAD

BERLÍN

Protirasistický balíček dostal zelenou. Výbor německého vládního kabinetu včera schválil 89 opatření, která mají pomoci v boji s rostoucím pravicovým extremismem a rasismem v zemi. Součástí balíčku je i rozpočet ve výši 1 miliardy eur. Opatření budou představena celé vládě příští týden. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Vánoce na sjezdovce letos nebudou. Francouzské sjezdovky zůstanou během vánočních svátků zavřené. Oznámil to včera francouzský prezident Emmanuel Macron. Z rozhodnutí jsou zklamaní zejména hoteliéři v lyžařských střediscích a lyžaři, kteří doufali, že prezident po konzultacích s nimi rozhodne opačně. (Lucie Duboua-Lorsch | EURACTIV.FR)

VÍDEŇ

Plošné testování začne dříve. Spolkové země na západě Rakouska (Vorarlberg, Tyrolsko a Salzburg) budou moci plošně testovat už o prvním prosincovém víkendu. Včera to oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP). (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LUCEMBURSKO

Vánoční protikoronavirová opatření. Lucemburští poslanci včera schválili nová opatření proti šíření nákazy covid-19. V platnosti budou od dnešního dne, měly by ale zejména pomoci během vánočních svátků. S přijetím opatření nesouhlasí opozice, podle které nejsou dostatečně provázaná. (Anne Damiani | EURACTIV.com)

LONDÝN

Méně peněz pro rozvojovou pomoc. Britská vláda včera rozhodla o snížení výdajů na rozvojovou pomoc ze současných 0,7 % na 0,5 % HNP. Kvůli tomu včera bezprostředně po rozhodnutí rezignovala náměstkyně pro zámořské oblasti a udržitelný rozvoj Liz Sugg. Podle ní je takové rozhodnutí „naprosto špatné“. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Polský senát nesouhlasí s vládním vetem unijního rozpočtu. Polský senát přijal rezoluci navrženou opoziční Občanskou platformou, která vyzývá vládu, aby vzala zpět své veto a přijala vyjednaný unijní rozpočet. Pro přijetí rezoluce hlasovalo 49 senátorů, proti bylo 48, a to většinou z vládnoucí strany Právo a Spravedlnosti (PiS). (Anna Wolska | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Bývalá slovenská státní tajemnice se po měsících ve vazbě přiznala. Bývalá tajemnice na ministerstvu spravedlnosti Monika Jankovská začala po devíti měsících ve vazbě spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, když se přiznala ke svému zapojení do ovlivňování soudců, přijetí úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby. Přiznání a informace Jankovské, kterou do funkce nominovala bývalá vládní strana Směr-SD, mohou být rozhodující pro vyšetřování a stíhání několika soudců. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

SOFIE

Bulharsko se vydává cestou mírného lockdownu. Bulharsko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Jedná se o reakci na poslední statistiky, podle kterých Bulharsko zaznamenalo nejvyšší úmrtnost na počet obyvatel v EU a druhou nejvyšší na světě. Úřady proto zavřou univerzity, školy, školky a zakážou všechna veřejná shromažďování. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumunský prezident si vybral stranu a vše jen ztížil. Rumunský prezident Klaus Iohannis by podle svých slov byl rád, kdyby Národní liberální strana (EPP) zformovala po volbách, které se uskuteční 6. prosince, novou vládu. Prezident je velkým podporovatelem i současné vlády a dlouhodobě kritizuje tamní sociální demokracii (PSD).

PSD se proti podoře ze strany prezidenta ohradila a zdůraznila, že jeden z Iohannisových televizních projevů by mohl být brán jako součást volební kampaně pro liberály. Sociální demokraté tvrdí, že úterní proslov nebyl projevem prezidenta, ale pouhou volební kampaní. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Slovinsko čeká na unijní pokyny o lyžařské sezóně. Slovinská vláda se prozatím nerozhodla, jestli zavře své lyžařské areály během prosincových prázdnin. Uvedl to slovinský ministr hospodářství. Ministerstvo očekává, že Evropská komise unijním státům zašle doporučení ohledně lyžařské sezóny a s tím souvisejícím otevřením sjezdovek. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář