Knihovnu roku 2020 najdou čtenáři v Halenkově, inspirací může být i ta pražská

V Halenkově ve Zlínském kraji stojí Knihovna roku 2020. Cenu za významnou roli, kterou v obecní komunitě zastává, jí 26. listopadu udělilo ministerstvo kultury. Za informační počin si ocenění letos odnáší Městská knihovna v Praze. Do hlavního města a Zlínského kraje míří i titul Městská knihovna roku 2020, který udělil ve stejný den Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Ocenění Knihovna roku se uděluje ve dvou kategoriích: jako ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích a za mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb.

Knihovna v Halenkově má otevřeno pro všechny

Knihovna v Halenkově si ocenění v první z kategorií vysloužila, protože se jí podařilo vytvořit otevřený a inspirativní prostor pro všechny obyvatele obce. Věnuje se také propagaci čtenářství mezi mládeží a spolupráci se spolky a sdruženími. Navíc podle ministerstva na výbornou plní knihovnické standardy.

Pro knižní výpůjčky si Halenkovští chodí od roku 2018 do opravených prostor základní školy, založena tu ale knihovna byla už v roce 1883. Letos získala také titul Knihovna Zlínského kraje. 

Zvláštní ocenění patří obecní knihovně v Jaroměřicích, mimo jiné za příkladnou komunitní a knihovnickou práci. Mimořádný komunitní přínos chválí také diplom pro místní lidovou knihovnu v Kostomlatech pod Milešovkou. 

Pražská knihovna dostala cenu za katalogizační službu

Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb se podařil Městské knihovně v Praze. Zaujal její projekt rychlé centrální katalogizační služby. Ta vytváří záznamy na úplné bibliografické úrovni a rychle je poskytuje prostřednictvím České národní bibliografie a Souborného katalogu ČR ostatním knihovnám.

Městská knihovna v Praze
Zdroj: Petr Macháček/Městská knihovna v Praze

Diplom v této kategorii míří do Poličky, kde místní knihovna přišla s Centrem technického vzdělávání. Zájemcům nabízí rozvoj v digitálních technologiích i jazykových znalostech s dobrou dostupností pro každého.

Ceny tradičně laureáti přebírají v pražském Klementinu. Z důvodu protipandemických opatření ale ministerstvo tentokrát výsledky vyhlásilo na svém webu, ceremoniál se přesouvá na příští rok. 

Nejlepší městská knihovna je ve Vsetíně, pracovník v Praze

Ve čtvrtek byla vyhlášena také Městská knihovna roku 2020, vyzdvihuje nejlepší české knihovny, které provozují či zřizují města. Soutěž vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Letošní ocenění ukazuje na Masarykovu veřejnou knihovnu ve Vsetíně. Cenu pro mladého knihovníka získal Ondřej Hudeček z Městské knihovny v Praze. Svaz ho ocenil za jeho práci na metodice pro lekce mediální výchovy, které mají především přispět k boji proti dezinformacím.