Koalice hnutí ANO, ODS, Změny pro Hradec a Zelených ve vedení města Hradce Králové končí

26. listopad 2020 11:54

Strana Zelených a Změna pro Hradec vypověděly koaliční smlouvu ve vedení hradecké radnice. Podle náměstka primátora Martina Hanouska ze strany Zelených nebyla dál možná především spolupráce s hnutím ANO.

Čtěte také

„My jsme viděli, že neexistuje žádná sebereflexe, především od hnutí ANO. Myslím si, že s ODS jsme schopni se bavit o programu a chceme dále udržet spolupráci. Od nás jde k Občanské demokratické straně výzva, abychom společně jednali o sestavení široké koalice, kde nebude zastoupeno hnutí ANO a ani Komunistická strana Čech a Moravy," říká náměstek primátora Martin Hanousek ze strany Zelených.

ODS a hnutí ANO chtějí vzniklou situaci řešit ještě v tomto týdnu.

"Situace je otevřená. Variant je hodně od hledání dalšího koaličního partnera po dovládnutí dvou let v menšinové koalici. Pan Hanousek možná už týdny připravuje jinou koalici, ale my jsme korektní partneři a budeme jednat s ODS," uvedl předseda zastupitelského klubu hnutí ANO a radní města Pavel Marek.

Čtěte také

S vypovězením koaliční smlouvy by podle něj měli představitelé Změny a Zelených ihned opustit místa ve vedení města.
"Uvidíme, jak se k tomu postaví. Jestli pro ně budou důležitější posty než práce pro Hradce Králové. Není standardní, aby člověk, který není součástí koalice, vedl město a rozhodoval na radě města."

Primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS uvedl, že v Hradci Králové je pravděpodobná menšinová koalice ANO a ODS. Odchod Změny a Zelených z koalice je podle něj neuvážený krok.

"Jednou z pravděpodobných variant je menšinová koalice, kdy pro jednotlivé důležité body budeme hledat podporu u ostatních uskupení," dodal primátor.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také se třemi křesly.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související