Alaska Airlines si pronajaly další Boeingy 737 MAX a prodaly část letadel Airbus A320

26.11.2020 - USA & Kanada



Alaska Airlines začátkem tohoto týdne oznámily, že rozšíří svou flotilu o dalších třináct letadel Boeing 737 MAX 9. Společnost uzavřela smlouvu o pronájmu těchto letadel s Air Lease Corporation (ALC). Dodávka pronajatých 737 MAX 9 má být zahájena ve 4. čtvrtletí příštího roku. Součástí kontraktu je rovněž dohoda o prodeji deseti letadel Airbus A320 této leasingové společnosti a jejich zpětném pronájmu Alaska Airlines do dokončení dodávek letadel 737 MAX v roce 2022.

Airbus A320 v barvách Alaska Airlines (foto: Johnnyw3/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0)

„Našli jsme příležitost prodat deset letadel, která nejsou v našich dlouhodobých plánech, a nahradit je třinácti nejvíce efektivními úzkotrupými letouny, jež jsou k dispozici,“ uvedl Brad Tilden, šéf Alaska Airlines. Ten poukázal rovněž na dlouhodobé vztahy Alaska Airlines se Stevem F. Udvarem-Házym, zakladatelem a šéfem ALC.

Alaska Airlines měly dosud objednáno 32 letadel Boeing 737 MAX 9. Společnost chce poprvé tento typ nasadit na své pravidelné linky v březnu příštího roku. Do začátku letní sezóny by měla převzít celkem pět letadel 737 MAX 9. Společnost spustila speciální stránky alaskaair.com/737MAX, na kterých informuje, jak se připravuje na bezpečné zavedení tohoto typu do své flotily.

Připomeňme, že začátkem tohoto týdne Federální úřad civilního letectví FAA schválil návrat letadel Boeing 737 MAX do provozu za splnění určitých podmínek. USA následovala včera Brazílie, jejichž letecký úřad ANAC schválil rovněž provoz těchto letadel.

Zajímavou součástí transakce mezi Alaska Airlines a ALC je odkup letadel Airbus A320. Tento typ se ve flotile společnost objevil v roce 2016, když převzala Virgin America za částku více než čtyř miliard dolarů. Integrace provozu a linek této aerolinie byla dokončena v roce 2018. Od té doby se počet akvizicí získaných A320 ve flotile Alaska Airlines postupně snižuje. Po vypuknutí pandemie koronaviru společnost vyřadila deset strojů Airbus A319, které rovněž získala od Virgin America, a další dva A320. Do konce příštího roku se má počet A320 ve flotile Alaska Airlines snížit na 22 letadel.

Témata