InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zastupitelé Strakonic řešili, jak kultivovat diskuzi na sociálních sítích

Zasedání strakonického zastupitelstva. Ilustrační foto.  , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Zasedání strakonického zastupitelstva. Ilustrační foto.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

STRAKONICE – Na zasedání strakonického zastupitelstva se 11. listopadu diskutovalo i o jednom poměrně netradičním tématu, které s fungováním a samosprávou města absolutně nesouvisí. Jak je ale vidět, zajímá hodně lidí. O co jde? O bouřlivé a mnohdy peprné diskuze na sociálních sítích. V tomto případě konkrétně na Facebooku ve veřejné skupině nazvané Strakoňáci. Ta má přes 21 tisíc členů a řešit tu lidé chtějí snad úplně všechno. Od ordinačních hodin lékařů, poptávky po řemeslnících, prodeje zboží, až po regionální politiku, kauzy a zpravodajství. Své úspěchy tu prezentuje i město Strakonice, které do skupiny vkládá také informace o chodu radnice a novinkách. Ač tento bod nebyl vůbec na programu, paradoxně zabral zdaleka nejvíc času, který byl pro jinak krátké zasedání potřebný.


Impuls pro policii

Pomyslný zářez na pažbě v podobě úctyhodného činu si facebooková skupina Strakoňáci vysloužila před pár dny, když v ní lidé upozorňovali na billboard umístněný u silnice na Volyni. Policie se na něj později zaměřila a přiznala, že impulsem byly příspěvky na sociální síti ve skupině Strakoňáci.

„Fotografie reklamního nosiče zveřejněné začátkem listopadu na facebookovém profilu Strakoňáci, se setkaly s mnoha negativními komentáři. A není divu. Jde totiž o nelegálně umístěný pojízdný billboard, který je v rozporu se všemi platnými předpisy. A rozhodně není jediný. Policisté za posledních několik měsíců v okrese zadokumentovali a prověřovali takto ilegálně umístěných billboardů hned několik. Reklamní pojízdné nosiče se navíc stávají velmi nebezpečnými překážkami, které brání v rozhledu řidičům, a ti pak mohou zapříčinit dopravní nehodu s tragickými následky," uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Viníka policie ale zatím nemá. „Přestože se policisté jednotlivými případy zabývají, nedaří se bohužel konkrétního viníka ustanovit a potrestat. Pomoci by ale mohli samotní občané Strakonic, řidiči, majitelé pozemků, kteří si všimnou čehokoliv podezřelého v souvislosti s umísťováním billboardu. Budeme vděčni, pokud takové počínání těchto podnikavců oznámí na tísňovou linku 158," dodala mluvčí.

Urážlivé příspěvky

Ale zpět k diskuzi na schůzi strakonického zastupitelstva. V závěru zasedání vystoupil se svým proslovem zastupitel Pavel Drdel (Strakonická Veřejnost), který je znechucený urážlivými příspěvky a vulgárními debatami na této sociální síti. Ptal se vedení města a zastupitelů, jestli je možné nějak přispět ke kultivaci takových diskuzí nebo apelovat na správce facebookové skupiny, aby příspěvky pisatelů více hlídal.

„Poslední dobou registrujeme, co se tam děje. Blíží se nám 17. listopad, který je o oslavě svobody slova. Ale někteří si to pletou s anarchií a šířením lží. V žádném případě nechci cenzuru, ale uvítal bych nápady, co s tím. Na sociálních sítích se lidé chovají sprostě a mnohdy si vymýšlejí," řekl Drdel. Chce s tím něco udělat prý kvůli tomu, že i když jde o uživatele Facebooku, cítí on coby zastupitel povinnost se o ně starat.

Facebook je nadnárodní společnost sídlící za oceánem. I když jde o soukromou společnost a při vstupu na stránky lidé potvrzují, že jsou srozuměni s podmínkami, v poslední době se ve světě začíná čím dál víc mluvit o tom, jak velký mají sociální sítě vliv na veřejné mínění a jestli by měly podléhat nějaké formě regulace.

Pavel Drdel zapřemýšlel, jestli by zastupitelé Strakonic neměli třeba houfně vstupovat do diskuzí na Facebooku a zklidňovat je svými názory a příspěvky. Zastupitel Jan Hrdlička (Strakonická Veřejnost) podotkl, že je možné pouze apelovat na správce skupiny Strakoňáci. Můžeme jen prosit, jestli je možné více regulovat příspěvky, kde dochází k urážení," řekl Jan Hrdlička. Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) dodal, že byl se správcem skupiny ve spojení a ten mu slíbil, že bude nevhodné příspěvky mazat. A také chtěl, aby lidé nahlašovali urážlivé výroky. „Fakt je, že lidé si pletou svobodu slova s anarchií. Orgány činné v trestném řízení se tím sice zabývají, ale do jaké míry jsou úspěšné, to se nedozvíme, protože to nezveřejňují. Naším úkolem je apelovat na lidi a jít jim příkladem," uvedl starosta Strakonic.

Místostarosta Rudolf Oberfalcer starší (Strakonická Veřejnost) prozradil, jak mají ve vedení radnice rozdělené úkoly a kdo internetové debaty sleduje. Zmínil, že starosta Břetislav Hrdlička příspěvky na Facebooku nečte. „Nejlepší je to vůbec nečíst. Proto jsme si to na radnici rozdělili. Čtu to jenom já, a když tak tlumočím dál ty dobré zprávy. Ty horší si nechávám pro sebe. Problém je v tom, že většina odvážlivců je schována za falešnými profily a z očí do očí by to samé nikdy neřekla," myslí si Oberfalcer. Podle něj se tento boj nedá vyhrát.

Co na to správce

Správce facebookové skupiny Strakoňáci Vilém Zoubek redakci řekl, že shodou okolností před dvěma týdny zavedl pár pravidel ohledně sprostých komentářů a urážlivých příspěvků. „Nahlášené příspěvky mažu, zasahuji tak jednou za den, projedu nové a zkouknu nahlášení příspěvky. Od začátku se snažím zasahovat jen v rámci pravidel, která jsem nastavil. Diskuzi pod všemi příspěvky ale nečtu. Komentáře většinou mažu, až když mě někdo upozorní," vysvětluje správce a dodává, že se snaží být i apolitický. Jako správce má ve skupině možnost příspěvky mazat a případně odebírat nebo přidávat členy.

Zmínil také, že nejdéle trvalo odstranit bazarové inzeráty. „To bylo vlastně první pravidlo, které jsem nastavil. Teď aktuálně nejčastěji mažu různé v uvozovkách ověřené informace ke koronaviru, oblíbené téma je samozřejmě také Babiš a Zeman. To všechno mažu, ať si o tom lidé debatují jinde," popsal Zoubek.

 

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • rejpal Antonín 

    Reagovat

     

    Jak se nedaří POLICII ČR ustanovit nelegální poutače? Stačí si pustit PC, zadat: billboard Strakonice a ihned Vám vyskočí f. EUROBILLBOARD CZ, která se chlubí i fotografiemi předmětných bilbordů ve Strakonicích, jednatelé z ČB- Litvínovice - všichni cizí státní příslušníci ( jako Babiš z(e) SK) se dají snadno vyhledat na portálu JUSTICE po zadání názvu firmy EUROBILLBOARD CZ s.r.o. Jak pracuje Policie ČR, že neumí zjistit viníka? Asi těžko, když zmíněné bilbordy po zdejším kraji rozváží a umisťuje najmutý bývalý policista ze Strakonic. Takže paní Jaromíro Nováková, zarejpejte si ve vlastním záhoně a občané vám nemusí volat tísňovou linku 158 jak vyžadujete. POMÁHEJTE A CHRAŇTE !

    Vloženo 26.11.2020 20:28:33

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A přitom i na tom vleku jsou telefonní čísla. Pokud je to černota, tak odstranit. Pokud za to dostal majitel pozemku zaplaceno, tak zdanit a odstranit. Moc se ze vším patláme a mažeme.

      Vloženo 26.11.2020 21:15:52

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        ta kára stojí na státním, na fejsbúku je fotka z katastru, proto ten nezájem ze strany orgánů

        Vloženo 26.11.2020 22:24:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace