Hlavní obsah

Co se děje ve dvou krajích, které to kazí celé republice

Právo, Novinky, vor, pch, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Index rizika nákazy ovlivňující stupeň protiepidemického systému (PES) pro jednotlivé okresy, kraje, respektive pro celou republiku se na plošné úrovni drží na průměrné hodnotě 57, která dává naději na přesun ze 4. do 3. stupně, kam hodnota 57 už nyní spadá. V některých regionech je však situace výrazně horší. Nejvyšší čísla hlásí Karlovarský kraj a Vysočina. Tamní hygienici popsali důvody, v každém kraji je jiný.

Článek

Index rizika v Karlovarském kraji se z úterních 62 dostal ve čtvrtek na 77.

„Tím, jak se dnes plošně a intervalově testuje v sociálních službách, tak počty mohou v regionálních ohniscích takto vyskákat,“ okomentovala aktuální výši indexu mluvčí Krajské hygienické stanice v Karlových Varech Michaela Zajíčková.

Souvisí to s námi, míní šéf domova pro seniory

„Souvisí to s námi,“ uvedl ke skokovému nárůstu počtu onemocnění ředitel Domova se zvláštním režimem Kazdův Dvůr ve Skalné-Vonšově na Chebsku Josef Kazda, podle něhož byl v pondělí dotestován zbytek zařízení. „Takže už žádné skokové nárůsty neočekáváme,“ dodal s tím, že situace se dosud měnila každým dnem.

Od začátku testování bylo podle ředitele zjištěno zhruba padesát onemocnění. Hospitalizováni museli být s horším průběhem nemoci čtyři klienti domova. Kapacita zařízení je sto patnáct míst. Onemocnění se nevyhnulo ani personálu. „Personál to vlastně začal. Kvůli onemocnění ho vypadlo asi třicet procent, ale ten se nyní začíná postupně vracet,“ poznamenal Kazda. „Situace se mění každým dnem a já doufám, že se nezačnou naplňovat nějaké katastrofické scénáře a teď už to bude jen lepší,“ uzavřel Kazda.

„Komunitní přenos se tady již tolik neprojevuje. Je to opravdu dáno testováním,“ dodala k nárůstu počtu onemocnění v celém kraji Zajíčková.

Důsledně trasujeme, vysvětlují si na Vysočině

Odlišně popisují hygienici situaci na Vysočině, kam se ve čtvrtek index dostal na úroveň 75 bodů.

„Jde o intenzivní komunitní přenos, je to normálně rozložené v populaci,“ vyloučil vyšší podíl plošného testování v zařízeních sociální péče na aktuálních číslech z okresu Havlíčkův Brod ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví jihlavské krajské hygienické stanice Jiří Kos.

Jak doplnil, konkrétní příčina se najít nedá, vývoj má ale přinejmenším územní logiku. Šíření viru se totiž přelilo ze sousedních okresů Pelhřimov a Žďár nad Sázavou a problémy jsou nyní podle Kose i na sousedním Pardubicku. Další nezanedbatelnou příčinou aktuálně vyšších čísel může (trochu paradoxně) být i důsledné trasování, v němž jsou hygienici z Vysočiny nad republikovým průměrem.

„Máme záchyt až 40 procent, lidé jsou k testování vybíráni a odesíláni pořád důsledně. Možná i to, že se tak snažíme, je jeden z důvodů, proč tu toho máme tolik,“ usmál se Kos.

Reklama

Výběr článků

Načítám