V kauze Stoka se mění žalobce, Radek Mezlík odchází na evropský úřad

V případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, v takzvané kauze Stoka, se změní dozorující státní zástupce. Radek Mezlík z brněnské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství odchází pracovat pro Úřad evropského veřejného žalobce. Mezlík to dnes potvrdil ČTK. Nově vznikající úřad EU by měl být klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání dotací z unijního rozpočtu.

Na změnu dozorujícího žalobce upozornily servery HN a Aktuálně.cz. Mezlík ČTK řekl, že už byl vyrozuměn o úspěšné účasti ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásil. "Do funkce budu jmenován, není ale zřejmé kdy. Tipoval bych, že to bude někdy v únoru, takže do té doby budu na kauze Stoka pracovat," uvedl Mezlík.

Termíny hlavního líčení ve složitém případu údajné korupce na radnici městské části jsou do konce roku zrušené, první je vypsán na 5. ledna. Jde o třídenní blok, poslední termín je zatím 18. března.

Podle žalobce zatím není zřejmé, kdo přesně jeho agendu převezme. "Po mém jmenování soudní řízení převezme některý z mých kolegů. Ještě není jasné, jak se všechny mé případy rozčlení," uvedl Mezlík.

Kauzou Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat ve druhé půli září, má za sebou pět jednacích dní, během kterých vypovídali obžalovaní. V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Právě ten byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek správy nemovitostí městské části Brno-střed a 27 zakázek v městské části Brno-střed, kdy výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

Soud líčení zahájil po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Korupce se podle policie odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Švachula popřel, že by založil organizovanou zločineckou skupinu, řekl, že se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele.

Úřad evropského veřejného žalobce je nově vznikajícím úřadem, měl by se stát klíčovým orgánem v boji proti podvodnému čerpání financí z evropského rozpočtu. Každý členský stát navrhl do funkce evropského žalobce svého kandidáta - Česko vyslalo Petra Klementa z Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně. Vybírají se ale i takzvaní evropští pověření žalobci, kteří zastupují instituci na domácí půdě. Česko by jich chtělo mít až deset. Jejich jména dosud známa nejsou. Mluvčí NSZ Petr Malý ČTK řekl, že kandidáty ještě neinformovali o výsledku výběrového řízení, proto v tuto chvíli státní zastupitelství nebude potvrzovat žádná jména.

Třiačtyřicetiletý Mezlík vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, poté podle Aktuálně.cz dva roky pracoval v auditorské společnosti a následně působil pět let jako asistent soudce Nejvyššího soudu. Státním zástupcem je od roku 2007, nejprve působil na Městském státním zastupitelství v Brně, posledních osm let pracuje na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci.

Z mediálně známých kauz byl žalobcem například u případu solárních elektráren na Chomutovsku, kvůli kterým stanuly před soudem i bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a někdejší vedoucí odboru licencí úřadu Michaely Schneidrové. Obě loni v listopadu Krajský soud v Brně osvobodil.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Stoka: Materiály pro zakázky jsme měli s předstihem, vypověděl svědek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka. Svědek z obžalované firmy Kros-stav popsal, že jeho společnost měla potřebné podklady pro zakázky ještě před jejich zveřejněním. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala deset až 15 procent, jež se odevzdávaly za vyhrané zakázky. Pokračovat se bude výslechy dalších svědků příští týden.
soudy

"Systém se několikrát měnil." Svědkyně v kauze Stoka popsala zadávání zakázek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo projednávání případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Dopoledne vypovídala úřednice, která popsala systém zadávání veřejných zakázek. V kauze je obžalováno 11 lidí včetně bývalého politika ANO Jiřího Švachuly, obžalobě čelí i dvě firmy. Pokračovat se bude v polovině ledna.

Více souvisejících

kauza Brno-střed Radek Mezlík (žalobce) Jiří Švachula (ANO) Brno Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) olomouc

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy