Flydubai začal s pravidelnou linkou mezi Dubají a Tel Avivem

Přivítání první komerční linky ze Spojených arabských emirátů do Izraele. Foto: flydubaiPřivítání první komerční linky ze Spojených arabských emirátů do Izraele. Foto: flydubai

Izrael a Spojené arabské emiráty očekávají od nového leteckého spojení rozmach vzájemného obchodu a cestovního ruchu.

Mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem dnes poprvé letěla komerční linka. Premiéru obstarala letecká společnost flydubai na lince z Dubaje do Tel Avivu a zpět. Následovat budou v příštích dnech další dopravci.

Nové spojení umožnilo velké uvolnění dříve napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. První let trval 3 hodiny a 20 minut, jeho průběh je možné sledovat na Flightradar24.com.

O historickém okamžiku svědčí i fakt, že posádku a cestující v Tel Avivu vítal izraelský premiér Benjamin Netanyahu. „Je to linka, která podpoří vzájemný obchod a cestovní ruch,“ říká šéf flydubai Ghaith Al Ghaith, Chief Executive Officer. Podle aerolinky je silná poptávka po letech v obou zemích.

Příští týden by měl začít na stejné trase létat izraelský Israir, o týden později pak El Al. Otevření linky umožnila dohoda mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem podepsaná letos na podzim. Obě země si od dohody slibují výrazný růst obchodní výměny i rozvoj cestovního ruchu.

K uvolňování vztahů začalo docházet letos v létě, kdy prezident Spojených arabských emirátů (SAE) dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak nyní mohou spolu obchodovat a uzavírat finanční dohody. Dekret formálně ruší zákon z roku 1972, zavedený krátce po vzniku SAE. Právní úprava odrážela tehdejší postoj arabských zemí, podle něhož bylo možné stát Izrael uznat jen za předpokladu, že bude existovat samostatný palestinský stát.

Tagy DXB flydubai izrael spojené arabské emiráty TLV
Žádné komentáře