Po letech průtahů začala příprava staveniště budoucího silničního obchvatu Bludova

26. listopad 2020

Námitky ochránců přírody i komplikace s výkupy pozemků. Příprava stavby obchvatu Bludova nebyla jednoduchá a mnoho obyvatel dopravou zatížené obce už ani neveřilo, že se důležité silnice dočká. Po letech průtahů ale mají důvod k optimismu. Nejen, že silničáři na obchvat nedávno získali stavební povolení, ale tento týden taky začali připravovat staveniště.

Příprava stavby obchvatu Bludova

Kdo v těchto dnech zamíří autem z Postřelmova směrem na Bludov, nemůže si nevšimnout bagrů a další těžké techniky, která teď pracuje v těsné blízkosti silnice. Právě v těchto místech bude za pár let možné najet na obchvat a dojet po něm rovnou do Šumperka.

„Příprava staveniště potrvá do konce března a zahrnuje několik věcí. Je to jednak sejmutí ornice v celé délce stavby, potom je to vybudování vytyčovací sítě pevných geodetických bodů a archeologický výzkum,“ popisuje šéf olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka. Práce na samotném obchvatu začnou příští rok.

„V současné době probíhá veřejná soutěž. Konkrétně běží lhůta pro podání nabídek jednotlivých uchazečů. Ta lhůta končí v lednu. To znamená že, v optimistickém scénáři bychom mohli začít s hlavní stavbou od dubna, reálný scénář uvažuje s prvním pololetím příštího roku,“ doplňuje Smolka a připomíná, že půjde o poměrně náročnou stavbu.

„Specifikem stavby obchvatu Bludova je, že celá probíhá v záplavovém území řek Desné a Moravy. Z toho vyplývá, že stavba je celá vedena po násypu. Pro představu, v té stavbě chybí milion metrů krychlových násypových hmot, které je tam potřeba dodat,“ dodal Smolka.

První řidiči by se po obchvatu mohli projet v roce 2024. Dočkat už se nemůžou hlavně obyvatelé Bludova. Obcí totiž denně projíždí tisíce aut a kamionů. „Už aby to bylo. Když tady je špička, tak je to neúnosné,“ stěžuje si například František Krejčí.

Bludovu by měla výrazně ulevit i další plánovaná stavba – obchvat Chromče. Silničáři ho chtějí začít budovat tak, aby byl dokončený zároveň s obchvatem Bludova.

Spustit audio