Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Komise vybrala nového ředitele pražského magistrátu, bude jím Martin Kubelka

Česko

  16:47
Praha - Novým ředitelem pražského magistrátu bude dosavadní ředitel odboru evidence majetku Martin Kubelka. Z uchazečů jej vybrala výběrová komise a nastoupí od 1. prosince, informoval v tiskové zprávě mluvčí města Vít Hofman. Úřad, který zaměstnává zhruba 2300 úředníků, je bez ředitele od předloňského července, kdy minulá primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odvolala tehdejší ředitelku Martinu Děvěrovou. Řízením úřadu je nyní pověřena zástupkyně ředitele Zdena Javornická.

Sídlo pražského magistrátu – Škodův palác. foto: Foto Tomáš KristMAFRA

Šlo o třetí výběrové řízení, které současné vedení města na obsazení pozice vypsalo, předchozí dvě skončila neúspěšně. Jmenování už podle tiskové zprávy potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), což je u této funkce nutné. O obsazení pozice rozhodla komise složená ze čtyř úředníků magistrátu, dvou zástupců každé z koaličních stran a dvou zástupců opozice.

Hromadné testování na magistrátu dopadlo dobře. Nikdo není nemocný, nyní všechny čeká karanténa

„Věřím, že nový ředitel bude městu skvělým manažerem a nastaví efektivní pracovní postupy ve vztahu k městským částem i agendám magistrátu. Nelehké rozhodování ho bude čekat v oblasti správy rozpočtu města kvůli nesystémovým krokům vlády. Přeji mu hodně štěstí,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kubelka uvedl, že na magistrátu je třeba zajistit maximální transparentnost a otevřenost a nastavit způsob zpětné vazby od občanů a firem. Kubelka na magistrátu pracuje od roku 2014, před tím působil například jako strojní inženýr ve výzkumu a vývoji na ČVUT nebo v Ústavu jaderného výzkumu Řež.

Bývalou ředitelku magistrátu Děvěrovou odvolala Krnáčová v souvislosti se zásahem policie kvůli dotacím pro sport. Děvěrová podle exprimátorky situaci neřešila dostatečně aktivně. V případu totiž figurovala i šéfka odboru sportu Soňa Fáberová. Javornická, která nyní úřad dočasně vede, je dlouholetou zástupkyní ředitele, má na starosti sestavování městského rozpočtu.

Autor: