74 jízd vlakem za rok na obyvatele. Švýcaři opět mistry Evropy v cestování na železnici, Češi byli devátí

Cestující na nádraží ve švýcarském Lucernu. Švýcarsko bývá považované za vzor pro veřejnou dopravu. DPH z jízdenek tu letos kleslo na 7,7 %. Foto: Jan SůraCestující na nádraží ve švýcarském Lucernu. Švýcarsko bývá považované za vzor pro veřejnou dopravu. DPH z jízdenek tu letos kleslo na 7,7 %. Foto: Jan Sůra

Počet cestujících ve švýcarských vlacích loni dál rostl, v počtu ujetých kilometrů je na druhém místě Rakousko.

Švýcarsko loni opět potvrdilo pověst země, kde lidé využívají železnici nejvíce ze všech evropských zemí. Loni jel každý Švýcar loni vlakem 74krát. Proti loňskému roku jde o další nárůst obliby železnice: v roce 2018 to bylo o tři jízdy méně.

Jde o data, které dnes na svých stránkách zveřejnila organizace Litra zabývající se podporou veřejné dopravy, vychází z dat Eurostatu. Švýcaři vyhráli nejen žebříček podle počtu cest za jeden rok, ale také v ujeté vzdálenosti: každý obyvatel loni najel v průměru 2505 kilometrů vlakem.

Letošní data ukazují velký náskok oproti jiným zemím. Na druhém místě je Lucembursko, kde každý obyvatel vykonal celkem 40 jízd vlakem. Následují Dánsko, Rakousko a Německo. V žebříčku podle ujeté vzdálenosti je na druhém místě Rakousko (1489 km), Švédsko (1415 km), Francie (1394 km) a Německo (1120 km).

V žebříčku nejsou data za Belgii a Nizozemsko, loňská data pro ně stále nejsou k dispozici. Data z žebříčku za rok 2018 jsou k dispozici zde.

Česko skončilo na devátém místě žebříčku. Podle dat jel loni každý obyvatel země vlakem osmnáctkrát, ujel v průměru 1015 kilometrů. Proti roku 2018 jde o navýšení průměrné vzdálenosti o téměř 50 kilometrů.

Počet ujetých kilometrů po železnici v přepočtu na obyvatele. Foto: LitraPočet jízd vlakem za rok 2019 v přepočtu na obyvatele. Foto: Litra
Tagy Litra statistiky přepravených cestujících Švýcarsko
81 komentářů