Noviny

Čekáme na sníh

Rubriky: Noviny
/ Kryštof Benoni

Rozhovor o lyžařských tratích s Milošem Brabcem

Čekáme na sníh

Jak se připravujete na nadcházející zimní sezonu?

Měli jsme schůzku s vedením Nového Města a Sportovním klubem, kde jsme řešili záležitosti nadcházející sezony. Domluvili jsme se na tom, co nám bude Sportovní klub obhospodařovat, starostové jednotlivých obcí schválili smlouvy s poskytovateli služeb. Nově řešíme nové propojení se Lhotkou. Trať ze Žďáru by proto vedla ze Lhotky přes Jiříkovice na Nové Město. Lyžaři by proto nemuseli přes Sklené, a vyhnuli by se tak prudkému kopci. Chtěl bych moc poděkovat zemědělcům z okolí Lhotky, že k našemu návrhu přistoupili vstřícně. Doufám, že to dotáhneme do konce. Upravovali jsme také mapové podklady pro ostatní trasy.

Jaké změny tedy lyžaře čekají. Už loni bylo avizováno, že chcete dát přednost kvalitě před kvantitou. Za své tedy vzal velký běžkařský okruh na Jimramovsko?

Na tento velký okruh dlouhodobě sháníme někoho, kdo by byl schopen nám upravovat tratě na Jimramovsku a Sněžensku. Dohoda ale je taková, že když budou dobré sněhové podmínky a sportovní kluby, které tratě udržují, budou mít čas, tak se budeme snažit v rámci možností zajistit ty tratě tak, jak byli lidé zvyklí, ale garantovat to nemůžeme. To je nad naše možnosti. Dobrá zpráva ale například je, že na Studnicích Sportovní klub Nové Město umístí techniku, která vyjede při první sněhové nadílce. Propojení na Studnice bude i nadále úpravu trati zajišťovat TJ Pohledec, zajistí i úpravu tratí směrem na Zubří, kde se napojí na okruhy Bystřicka.

Jak se bude na lyžařských tratích podílet novoměstský Sportovní klub?

Ti budou mít na starosti příměstský okruh, Medlovské údolí, Studnice, Kuklík, Krátkou, propojení na Samotín, Kadov, Fryšavu, Tři Studně, Vlachovice, Jiříkovice a Radňovice.

To je tedy okruh, o kterém budou mít lidé jistotu, že když napadne sníh, bude v provozu?

Ano, to je úkol Sportovního klubu. Aby tu byl k dispozici okruh, který bude za všech okolností upravený pro veřejnost a měl by alespoň 20 kilometrů. Vznikla také nová aplikace pro přenos dat z rolby nebo skútru, díky které bude možné vidět, která trať je aktuálně upravená. Podle toho se budou moci lidé rozhodnout, kam vyrazit. Mapa bude k vidění na lyžařském Novoměstsku lyzovani.nmnm.cz.

Pokud bude sněhu dost, jsou obce na Novoměstsku připravené na nával turistů?

To je problém každý rok. Rozhodli jsme se ale, že zatím necháme na uvážení každé obce, jak vyřeší parkovací plochy pro turisty. Ideální by bylo zajistit centrální parkoviště na plochách u Medinu, ale návštěvníci regionu chtějí parkovací místa v centrální části CHKO. Což je problém a obce budou muset tuto záležitost řešit v územích plánech obcí.

Největší nápor lyžařů tradičně zažívají Sklené, Tři Studně a Fryšava?

Asi ano, i když skvělé možnosti lyžování jsou i na jih od Nového Města. TJ Řečice nám vyšla vstříc a zajistí úpravu a napojení na tratě kolem Bobrové. Podle ohlasů, které mám z dřívějška, je i tato oblast na lyžování skvělá. Lidé si pochvalují přívětivější terén a samozřejmě i méně lyžařů. Pokud tedy budou podmínky dobré, tak celkově na Novoměstsku je k dispozici 150 km tratí.

NOVOMĚSTSKÁ KULTURNÍ ZAŘÍZENÍ
Tyršova 1001
592 31 Nové Město na Moravě
  • IČ: 00372854
  • DIČ: CZ00372854
  • Datová schránka: zdcsqvm
  • Registrační značka:: OÚ 3714-1491