Delta nabídne pasažérům lety z USA do Itálie bez nutnosti podstoupit tamní karanténu

26.11.2020 - USA & Kanada



Letecká společnost Delta Air Lines, letiště v Atlantě a letiště Fiumicino v Římě se společně dohodly na postupu jak by se mohl cestující z USA vyhnout po příletu do Evropy povinné čtrnáctidenní karanténě. Následující postup nyní musí schválit italská vláda: cestující si musí 72 hodin před odletem z Atlanty zajistit provedení PCR testu, poté přímo na letišti v Atlantě projít antigenním testem, stejně jako absolvovat ještě jeden antigenní test po příletu v Římě. Do letadla v Altantě směrem Řím mají být vpuštěni jen cestujícící a zaměstnanci s negativním výsledkem. Občané USA nebo EU s negativním výsledkem všech tří testů by se tímto postupem měli vyhnout jinak hrozící italské 14 denní karanténě. Delta plánuje v případě schválení italskou vládou tento postup poprvé zavést ještě letos - a to již 19. prosince.

Rovněž Alitalia plánuje ve spolupráci s letištěm Fiumicino podobnou experimentální linku. Momentálně probíhají jednání o podobné spolupráci s nejmenovaným letištěm v NewYorku. Rovněž Austrian a Lufthansa provozují na podobném principu povinného testování před odletem experimentálně linky z Vídně do Berlína a Hamburku, resp. z Mnichova do Hamburku.

Boeing 747-400 společnosti Delta Air Lines při nakládání před odletem na letišti v Atlantě, březen 2014 (foto: Jethawk11, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-3.0)

Současně zvažuje americká administrativa umožnit evropským turistům a obchodním cestujícím opětovné povolení jejich přicestování do USA. Těmto skupinám cestujících zakázal přílety z Evropy do USA letos v březnu Donald Trump ve snaze ochránit USA před zavlečením nákazy koronavirem. Studenti, akademici a vybraná povolání potřebná v USA měli ze zákazu výjimku. Nakonec však tento zákaz během jara a léta pozbyl smyslu, neboť právě USA byly a stále jsou jedním z největších ohnisek šíření koronaviru. Americká administrativa, ale zejména letecké společnosti provozující transatlantické linky teď s napětím očekávají, jestli EU vyšle signál, že by povolila recipročně to samé občanům USA.

Témata