Hlavní obsah

Cenu Knihovna roku dostal Halenkov a Městská knihovna v Praze

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Knihovnou roku 2020 stala Knihovna Halenkov ze Zlínského kraje. Hlavní cenu v kategorii informační počin pak získala Městská knihovna v Praze za projekt CENTRAL jako rychlou centrální katalogizační službu.

Článek

Ceny udílí Ministerstvo kultury. Tradičně si pro ně laureáti jezdí do pražského Klementina, dnes je ale kvůli pandemii koronaviru ministerstvo vyhlásilo na svém webu, ceremoniál je přesunutý na příští rok.

Ocenění Knihovna roku hodnotí dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví v obcích a mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Dnes byla vyhlášena také Městská knihovna roku 2020, jíž se stala Masarykova veřejná knihovna Vsetín. Soutěž vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků, který udělil ještě cenu MARK pro mladého knihovníka. Získal ji Ondřej Hudeček z Městské knihovny v Praze. Svaz ho ocenil za jeho práci na metodice pro lekce mediální výchovy, které mají především přispět k boji proti dezinformacím.

Knihovna v Halenkově sídlí od roku 2018 v opravených prostorách základní školy, sousedí s přednáškovým sálem, kde se koná mnoho akcí. Knihovna nabízí ve svých fondech nejenom knihy a periodika, ale také deskové hry či audioknihy. Uživatelé mají k dispozici nově bibliobox, děti mohou využít hraní na Xboxu. Pro čtenáře z Halenkova v době uzavření knihoven nabízí i rozvoz knih. Knihovna, která byla založena roku 1883, letos získala i titul Knihovna Zlínského kraje 2020.

Zvláštní ocenění v kategorii základní knihovna získaly Obecní knihovna Jaroměřice v Pardubickém kraji a Místní lidová knihovna Kostomlaty pod Milešovkou v Ústeckém kraji. Obě knihovny poroty ocenily zejména za to, že v místech svého působení organizují také bohatý společenský život a nabízejí dětem i dospělým nejen četbu, ale i výstavy, besedy, dílny i třeba zájezdy do divadel.

Městská knihovna v Praze dostala ve druhé kategorii cenu za projekt CENTRAL jako rychlou centrální katalogizační službu. Zrychlila katalogizaci beletristických novinek největších nakladatelství na českém knižním trhu. Služba vytváří záznamy na úplné bibliografické úrovni a rychle je poskytuje prostřednictvím České národní bibliografie a Souborného katalogu ČR ostatním knihovnám.

Zvláštní ocenění v této kategorii obdržela Městská knihovna Polička za projekt Centrum technického vzdělávání - Půda, který tvoří moderní učebny pro zájmové vzdělávání v oblasti výuky digitálních technologií a jazyků. Podle poroty by mohl být inspirací pro knihovny ve srovnatelných podmínkách.

Cena Městská knihovna roku vyzdvihuje nejlepší české knihovny, které provozují či zřizují města. Masarykova veřejná knihovna Vsetín podle organizátorů rozvíjí knihovnu jako komunitní a vzdělávací centrum a její silnou stránkou je systematická činnost pro děti a mládež. Pořádá příměstské tábory, podporuje digitální gramotnost a bezpečnost na internetu, pořádá akce zaměřené na region a jeho historii. Jako druhá se umístila Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk a třetí pořadí v soutěži získala Knihovna Václava Čtvrtka v Jičíně.

Reklama

Doporučované