Z památky na řádění gestapa a StB bude hotel. Zachrání se alespoň něco?

26. listopadu 2020

Budova karlovarského gestapa za druhé světové války.

archiv

Česká republika v těchto dnech přichází o jednu z významných památek 20. století. Ojediněle zachovalé cely gestapa a StB v Karlových Varech, ve kterých za obou totalitních režimů přišly o život desítky lidí, přestavuje oligarcha na luxusní sanatorium. Budova byla svou historickou hodnotou srovnatelná s místy, jako je Terezín či nacistické popraviště Zámeček v Pardubicích. Válečné cely a výslechová místnost se tu dochovaly v téměř originální podobě.

Karlovy Vary se každoročně dostávají do centra pozornosti v souvislosti s filmovým festivalem, jehož srdcem bývá známý hotel Thermal. Na dohled odtud stojí budova bývalého policejního komisařství, ve které za druhé světové války sídlilo gestapo. Nacisté tu tehdy vybudovali nové cely, vybavili výslechové místnosti mučicími předměty a zřídili i místnost, kam posléze ukládali těla umučených vězňů. Za komunistického režimu pak budovu využívala Státní bezpečnost. Nyní má být celý objekt zdemolován a místo něj vznikne na stejném místě sanatorium pro luxusní klientelu.

Zástupce Národního památkového ústavu, stavební historik Lubomír Zeman, před několika lety dokumentoval exteriér i interiér budovy. Podle něj se jedná o pietní místo mimořádné hodnoty, která připomíná mučení tisíců obětí za nacistické okupace i následné perzekuce z dob komunistické totality. „Nemůže být většího plivnutí do tváře všem židovským obyvatelům pohraničí a zejména těm antifašistům, kteří byli právě v listopadu 1938 v této budově mučeni,“ říká Lubomír Zeman.

Opačný názor má Magistrát města Karlovy Vary, podle jehož mluvčího Jana Kopála „tato policejní budova památníkem zavražděných obětí nebyla“. Město Karlovy Vary prý nevede žádnou diskusi o tom, že by měl být v budově umístěn památník obětem nacistického a komunistického režimu.

Unikátnost místa ovšem potvrzují i názory dalších historiků. K situaci se vyjádřila například ředitelka karlovarského muzea Dominika Kožešníková, podle které nemělo být k demolici nikdy svoleno. „Jsem si vědoma hodnoty objektu, ta spočívá v celku spolu s unikátním vnitřním vybavením. V rámci České republiky je objekt skutečným unikátem,“ dodává.

Vzácný interiér

V čem je tedy tato budova jedinečná? Do dnešních dnů se zachovala prakticky v nezměněné podobě. Podle Lubomíra Zemana se v podstřešním patře hlavního traktu dochovaly nacistické vězeňské cely s kompletním vybavením, uzavřené vězeňskými oplechovanými dveřmi s vyklápěcím okénkem a kukátkem. Zůstaly zde i originální sklopné kavalce či stolky a záchody (šlapky) se splachovacím systémem pomocí páky. Zeman dodává, že zde byla i výslechová místnost, jejíž součást tvořila velká nádrž na vodu s původním vodovodním kohoutkem, kde vyšetřovatelé vodou mučili a posléze křísili vězně.

Podpořte Reportér sdílením článku