24.4.2024 | Svátek má Jiří


GLOSA: O dopisu čtenáři

27.11.2020

Už je to skoro pětadvacet let, co píšu šestkrát týdně úvodník do svého Neviditelného psa. Nepamatuju ale, abych měl tak prudkou nevlídnou reakci jako minulý pátek, kdy jsem se zmiňoval o mimořádné schůzi sněmovny a vyjádřil jsem svůj skálopevný názor. Ten je prostý. Byla by osudová chyba svěřit dostavbu jaderné elektrárny Dukovany ať už Rusům, nebo Číňanům. Komunisté, xenofobní nacionalisté z SPD s podporou Hradu na to tlačí. Vnímám to jako největší ohrožení republiky od roku 1938 a 1968. Tenkrát jsme to v obou případech prohráli. Svůj úvodník jsem končil:

Nedejme jim BiS. Nedejme jim Dukovany. Zkrátka, pošlete je do háje.

Že se v kanálech rozpoutá bouře, to jsem věděl, jako jsem to věděl, když jsem onehdy v rozhovoru pro Parlamentní listy označil Václava Havla za historickou osobnost srovnatelnou s T. G. Masarykem. Nicméně, co se děje v kanálech (diskusích pod články), mě nezajímá. Zaujala mě hrstka mailů, které jsem od čtenářů dostal. Napsali je vzdělaní lidé – podepsáni lékaři, inženýři. Všichni se mnou nesouhlasili. Společný jmenovatel: zklamání ze stavu Západu, zoufalství z toho, co se děje v USA, smutek a neklid ze situace ve Francii, ostražitost před vývojem v Německu. Brzy budeme do Ruska emigrovat, psal mi jeden ze čtenářů. Opravdu nevím, jak účinně polemizovat. Uvedu výňatky z jedné odpovědi, kde jsem to snad zformuloval srozumitelně.

Ono to není tak, že Rusko a Čína jsou špatní a ostatní dobří, napsal jsem, a pokračoval dále: Tady jde o to, zdali máme dát energetiku do ruky mocnosti, která je ve svém dlouhodobém historickém principu násilná, a jestli máme svěřit komunikaci totalitnímu státu Číně s jeho koncentráky a tisíci popravených lidí ročně. To je ta otázka.

Pohled na současný Západ mi také dělá starosti. Je ale dobře si uvědomit, že tzv. Západ vnímáme mediálně, ne z lidské každodenní zkušenosti. V médiích vždycky někdo dominuje. Dneska jsou to environmentalisté a identitáři a genderisté a bůh ví jací isté. O padesát let dříve to byli levičáci, pacifisté bojující o jednostranné jaderné odzbrojení, plní pochopení pro Kulturní revoluci Mao Ce- tunga. Před válkou to byli v Americe izolacionisté, v Evropě na jedné straně komunisté a na druhé straně stoupenci pevné ruky, vůdcovského principu a antisemitismu. Oswald Spengler vydal svůj Zánik Západu poprvé v roce 1918. Někdo by měl napsat dějiny sebedestrukčních ideologií svobodné společnosti.

Svoboda je prostředí, ve kterém Západ žije. Znepokojenou argumentaci vnímám, chápu a do značné míry sdílím. Jen si myslím, že ať se u nás, tedy na Západě, děje cokoli, je to výraz a důsledek svobodného myšlení a projevu. Svoboda je na Západě vnímána jako cíl, kdežto Rusku a Číně je to odjakživa terč. Proto vnímám Rusko a Čínu jako nebezpečí a rozhodně varuju před podvolením pod nimi.

LN, 23.11.2020

Neff.cz