MENU

Desátá Vivat tour Tábor

Kdo by neznal matadora československých (bez)motorových strojů, sen plachtařů socialistické éry a v současné době regulérní motorový letoun L-13 SW(E) Vivat. Vzhledem ke znalosti kvalit tohoto stroje, který v našem aeroklubu slouží již ve třetím exempláři, jsme v letošním roce pořádali jubilejní desátý ročník oblíbeného sletu těchto letounů na letišti Aeroklubu Tábor. A stejně jako posledních pět ročníků zároveň i s podtitulem memoriál brigádního generála Karla Mareše, prvního velitele 311. bombardovací perutě ve Velké Británii, rodáka z Tábora.

Každý trochu znalý pilot má určité představy o navigačním létání. Pro někoho naprosto nezajímavá disciplína, navíc trochu tajemná, to ale nejspíš proto, že bez pomoci GPS by se ztratil hned po uletění prvních minut od mateřského letiště. Druhá skupina naprosto přesně ví, co to znamená letět podle mapy a GPS považují za sprosté slovo.

My se snažíme obě tyto skupiny přiblížit našemu pojetí sletu a soutěžního létání. Ano, stále jsou veškerá GPS zařízení zakázána, ale snažíme se vysvětlit a ukázat krásu letu s prstem na mapě a dodržování trati s přesností na metry. I proto se každý rok snažíme o nějaké zpestření, přeci jen navigačních soutěží je po celé České republice jako máku a závodníkům se snažíme připravit i překvapení v podobě témat jednotlivých závodů.

Tex: Jiří Lískovec
Foto: AK Tábor

Více se dočtete v časopisu AeroHobby 6/2020, který vyšel 11. 11. 2020.

Obsah AeroHobby 6/2020 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.