Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena kvůli covidu odložila vyšetření prsu, našli jí rakovinu. Lékaři: Nezanedbávejte prevenci

Autor: ula - 
27. listopadu 2020
05:20

Při jarní vlně pandemie koronaviru v Česku klesl počet screeningových vyšetření prsu. Blesk Zprávám to potvrdila oslovená centra. Některá screeningová vyšetření 3 týdny neprováděla kvůli nedostatku ochranných pomůcek, jinde se prevence zastavily kvůli strachu žen na vyšetření přijít. Bály se zejména starší ženy nad 50 let, bohužel právě u nich je mamografický screening velmi efektivní. Některá centra zaznamenala kvůli zanedbané prevenci vznik nádoru. Rakovina prsu je dobře léčitelná, jen musí žena, ale i muž přijít včas, vzkazují odborníci.

Oslovená mamacentra se shodují na tom, že v první vlně pandemie na jaře se buď screeningová vyšetření neprováděla, nebo poklesla, protože centra neměla dostatek ochranných pomůcek.

„V době jarní vlny covidu-19 se screeningová vyšetření asi 3 týdny neprováděla. Nikdo přesně nevěděl, jak bude pandemie u nás probíhat, a také z počátku nebyl dostatečný počet ochranných pomůcek – respirátorů a roušek pro zdravotnická zařízení. Takže k poklesu screeningových vyšetření došlo. Hlavním důvodem nebyl ani tak strach, jako spíše to, že se screeningová vyšetření neprováděla. Ale ženy s pohmatovým nálezem jsme vyšetřovaly a byla jim poskytnuta péče v běžném rozsahu,“ řekla Blesk Zprávám MUDr. Alena Bílková, vedoucí lékařka pražského Mammacentra Budějovická. 

Strach z neznámého panoval i v mamocentru EUC Kliniky v Ústí nad Labem, kde také chyběly ochranné pomůcky. „Toto spolu s vládními opatřeními a restrikcemi znamenalo, že jsme se v naší produkci dostali na třetinu až polovinu běžného stavu. Prevence se zcela zastavily, zbylo nám jen něco málo z tzv. diagnostických pacientek,“ uvedl MUDr. Petr Váša, primář RDG oddělení a mamocentra EUC Kliniky Ústí nad Labem.

„Na jaře byl v našich centrech obrovský pokles, odhadem přišlo jen asi 20 % žen. Důvodem byl až panický strach z covidu, živený mediální kampaní a navíc i doporučeními ministerstva zdravotnictví, aby ženy chodily k lékaři jen v nejnutnějších případech,“ potvrzuje i MUDr. Jan Daneš, místopředseda Asociace mamodiagnostiků ČR z Mamodiagnostického centra Beroun a Praha 5 - Waltrovka.

Odborníci se také shodují na tom, že nejvíce se na prevenci bály chodit spíše starší nebo chronicky nemocné ženy. „Nejvíc se bojí starší ženy nad 50 let věku. To je velmi negativní, u žen středního a vyššího věku je mamografický screening velmi efektivní a má výrazný vliv na pokles úmrtnosti,“ vysvětluje Daneš.

Více agresivních nádorů?

Bohužel někdy odložené preventivní vyšetření vyústilo v nebezpečný nádor. Ačkoliv na přesné statistiky je ještě brzy, lékaři už mají i smutné případy z praxe.

„V našem mamocentru jsme v průběhu léta vyšetřili ženu v produktivním, středním věku, která vyšetření z důvodů covidu na jaře odložila, tak říkajíc na neurčito, a nakonec přišla již s klinicky hmatným nálezem, u kterého se potvrdila rakovina. Některé typy rakoviny mají rychlý nástup a každý měsíc snižuje šanci na úspěšnou léčbu a výslednou prognózu,“ přibližuje jeden případ  MUDr. Petr Váša.

„Ženy odkládaly zejména na jaře prevenci, nejenom mamografický screening, přišly tak relativně pozdě, v době, kdy je nádor již obtížněji léčitelný, prodlení bylo i několik měsíců,“ říká k tomu MUDr. Jan Daneš a doplňuje: „Zaznamenali jsme také jeden fenomén. Zdá se, že bylo více agresivnějších nádorů. Je třeba počkat na celkovou statistiku, ale vliv určitě má celkový stres.“

Naopak MUDr. Alena Bílková se domnívá, že za zanedbanou prevenci nemůže přímo pandemie koronaviru, ale přístup některých pacientek, které vyšetření odkládají a oddalují bez ohledu na covid-19.

„Asi jedna pacientka z nevědomosti mohla přijít o 2 měsíce dříve, ale i v tomto případě to neznamená, že je úplně pozdě na léčbu. Jelikož výpadek screeningových vyšetření nebyl až tak dlouhý, tak z tohoto důvodu u nás k zanedbání prevence nedošlo,“ uvádí Bílková.

Druhá vlna je odlišná

Lékaři ale mají také dobrou zprávu. Ženy jsou během druhé vlny pandemie zodpovědnější. „Nyní pracujeme v normálním režimu, chodí obvyklé množství pacientek na screeningová vyšetření, provoz není omezen. Pracujeme v podstatě stejně jako ve srovnatelném období před rokem. Jsme vybaveni dostatečně osobními ochrannými pomůckami,“ říká Bílková.

„Informací o nemoci je mnohem více, původní strach vystřídal už jen respekt a obezřetnost. Současný provoz našich mamocenter běží na plné obrátky za dodržení přísných hygienicko-epidemiologických opatření. Úbytek žen je minimální, zpravidla jen v důsledku jejich karantény či pozitivity, většinou se i z termínu omluví, a dokonce žádají nový termín vyšetření v odložené době,“ chválí pacientky Váša.

Podle Daneše se naopak do některých center přesouvají pacientky, které dosud chodili na vyšetření z pracovišť, která jsou v nemocnicích.

Rakovina prsu je dobře léčitelná

Odborníci apelují nejen na ženy, ale i na muže, aby prováděli samovyšetření, chodili na preventivní prohlídky a v případě pohmatového nálezu přišli okamžitě k lékaři.

„Rozhodně bych pacientům a pacientkám vzkázal, ať se nebojí a na prevenci nerezignují a neodkládají ji. Obzvláště pokud mají na cokoliv podezření, ať ihned navštíví svého lékaře, nebo minimálně vyhledají odbornou pomoc lékaře online,“ říká MUDr. Váša. 

„Vyšetření je zcela bezpečné a jsou dodržována všechna protiepidemiologická opatření, některá centra mají navíc krátké objednací doby. V žádném centru v celé ČR se nestalo, že byl byl nakažen zdravotník nebo pacient,“ vzkazuje MUDr. Daneš.

„Rakovina prsu je ve většině případů dobře léčitelná, v případě záchytu drobného nádoru v rámci screeningového vyšetření je pravděpodobnost vyléčení dokonce nad 90 %. Bát by se měly ty ženy, které na preventivní (screeningové) vyšetření nechodí, ne ty, které chodí pravidelně. Ty mají velikou šanci na uzdravení,“ vzkazuje MUDr. Bílková s tím, že muže naopak k vyšetření přimějí jejich manželky či partnerky, protože vědí, že jim dokážeme pomoci.

Video  Nemocná Slováčková přivedla na vyšetření prsu další Češky. Znamená bulka hned nádor?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa